current views are: 5

3 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση11:04

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιλεκτικές συγκρίσεις της ΝΔ και η πραγματικότητα

«Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η Νέα Δημοκρατία επιδίδεται σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να θέσει εαυτόν και τα πεπραγμένα της εκτός κάδρου της πραγματικότητας» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας με ένα αναλυτικό συγκριτικό σημείωμα στην κριτική που ασκεί η ΝΔ. 

Δημοσίευση 11:04’
αρθρο-newpost

«Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η Νέα Δημοκρατία επιδίδεται σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να θέσει εαυτόν και τα πεπραγμένα της εκτός κάδρου της πραγματικότητας» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας με ένα αναλυτικό συγκριτικό σημείωμα στην κριτική που ασκεί η ΝΔ. 

«Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η Νέα Δημοκρατία επιδίδεται σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να θέσει εαυτόν και τα πεπραγμένα της εκτός κάδρου της πραγματικότητας» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας με ένα αναλυτικό συγκριτικό σημείωμα στην κριτική που ασκεί η ΝΔ, ενόψει της κάλπης.

«Δυστυχώς για τον τόπο η διακυβέρνησή της ΝΔ και των συμμάχων της υπήρξε πραγματικότητα, της συνέπειες της οποίας τις υπέστη ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι πλέον αδύναμοι συμπολίτες μας. Δυστυχώς όμως και για την ίδια τη ΝΔ, οι Έλληνες πολίτες έχουν νωπές μνήμες τόσο από τον προεκλογικό εμπαιγμό του κ. Σαμαρά και των Ζαππείων όσο και από την πολιτική που εφάρμοσε ως πρωθυπουργός αμέσως μετά τη μεταμέλειά του ενώπιον της κυρίας Μέρκελ. Οι Έλληνες θυμούνται πως ο κ. Σαμαράς χωρίς καμία προσπάθεια να κερδίσει οποιαδήποτε αλλαγή στο μείγμα οικονομικής πολιτικής από όσες υποσχόταν, προχώρησε στην εφαρμογή της πολιτικής της ακραίας λιτότητας δηλώνοντας απλώς “ουδείς αναμάρτητος”» σημειώνουν.

Οι πηγές της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι «η προσπάθεια της ΝΔ, ωστόσο, να παρουσιάσει το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ως “μια από τα ίδια” πέφτει στο κενό. Ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει την προσπάθεια και τη μάχη μέχρις ορίων που δόθηκε επί 7 μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης σε σύγκριση με την πειθήνια εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών από τις κυβερνήσεις με κορμό τη ΝΔ. Και πέφτει στο κενό διότι μια απλή σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Σαμαρά επί δυόμισι χρόνια με αυτά της κυβέρνησης Τσίπρα μέσα σε μόλις 7 μήνες δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών».

Και εξηγούν:

  • Η κυβέρνηση της ΝΔ μονιμοποίησε το χαράτσι επί της ακίνητης περιουσίας με τη νομοθέτηση του ΕΝΦΙΑ τη στιγμή που η κυβέρνηση της Αριστεράς προσπαθεί να ανακατανείμει τα βάρη του υπέρ των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και των μικροϊδιοκτητών.
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προτείνει στους δανειστές μέσω του email Χαρδούβελη την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ήδη από τις αρχές του 2015. Πριν το δημοψήφισμα μάλιστα, η ΝΔ και ο συνασπισμός του ΝΑΙ ζητούσε να ψηφιστεί η πρόταση των δανειστών, η οποία προέβλεπε αυξημένη φορολογία σε όλο το τουριστικό προϊόν (διαμονή και εστίαση) καθώς και άλλους κλάδους.
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμευόταν απέναντι στους δανειστές μέσω του email Χαρδούβελη για δραστική μείωση του ΕΚΑΣ το 2015 αλλά και την πλήρη κατάργησή του για ομάδες χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς βεβαίως και για την άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Η εφαρμογή της ρήτρας αυτής και των συνεπαγόμενων μειώσεων ανεστάλησαν από την κυβέρνηση της Αριστεράς και στη συμφωνία προβλέπεται η δυνατότητα ισοδύναμων μέτρων για να μην εφαρμοστεί. 
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ καθιέρωσε εισιτήριο 5 ευρώ στα νοσοκομεία, το οποίο η κυβέρνηση της Αριστεράς κατάργησε.
  • Η κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είχε υπογράψει συμφωνία η οποία προέβλεπε υπέρογκα πλεονάσματα ύψους 3% και 4,5% για τα επόμενα χρόνια και οδηγούσε σε χρηματοδοτικό κενό 12,7 δις το 2015. Επιπλέον, προέβλεπε και απροσδιόριστα μέτρα ύψους 5,7 δις. 
  • Με βάση εκείνους τους στόχους και την αδυναμία επίτευξής τους γίνεται σαφές ότι το email Χαρδούβελη δε θα ήταν παρά μόνο η εισαγωγή ενός νέου τεράστιου προγράμματος λιτότητας, το οποίο δεν έγινε καν δεκτό από τους δανειστές, ως ανεπαρκές. Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα πέτυχε λογικά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους και απέτρεψε μέτρα 20 δισ.
  • Η κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου όχι μόνο συμμορφωνόταν με την απαίτηση των δανειστών να μην γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος αλλά υιοθετούσε και τη θέση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αντίθετα, η κυβέρνηση της Αριστεράς πέτυχε ρητή πρόβλεψη για άμεση εκκίνηση της συζήτησης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με στόχο να καταστεί βιώσιμο.
  • Σε αντίθεση με το βάθεμα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και τις απολύσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση της Αριστεράς πέτυχε να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, σταμάτησε τις απολύσεις στο δημόσιο ενώ αποκατέστησε καταφανώς άδικα απολυμένους και εκκίνησε προγράμματα απασχόλησης με βασικούς ωφελούμενους τους εργαζόμενους. Επιπλέον άνοιξε τη συζήτηση με τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη βάση των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών.
  • Η κυβέρνηση της Αριστεράς σύναψε συμφωνία με τους δανειστές που διέπεται από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, διατηρώντας όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα και προνόμια της Ελλάδας, ως ανεξάρτητου κράτους, σε αντίθεση με το αγγλικό δίκαιο αποικιοκρατικής έμπνευσης το οποίο ρύθμιζε τη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ και των συμμάχων της.
  • Ενώ η ΝΔ «ξέχναγε» τις υποθέσεις φοροδιαφυγής στα συρτάρια, η κυβέρνηση της Αριστεράς βάζει τέλος στην ασυλία των ισχυρών, ανοίγει τις υποθέσεις (βλ. Λίστα Λαγκάρντ) και φέρνει έσοδα στο Δημόσιο.  

σχετικα αρθρα