Συγκλονισμένος από τις τραγικές εικόνες των νεκρών παιδιών που ξεβράστηκαν στα τουρκικά παράλια, πνιγμένα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη λαίλαπα του πολέμου στη Συρία, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Δανιήλ Έσδρα στο Προεδρικό Μέγαρο. 

«Η εικόνα του νεκρού παιδιού, που είδαμε, είναι ένας εφιάλτης που δεν μπορεί να αφήσει καμία συνείδηση να κοιμάται ήσυχη» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αγνοήσει αυτή την εικόνα που από μόνη της δείχνει πως αυτές τις ώρες όχι μόνο είμαστε ανέτοιμοι, αλλά δεν φροντίσαμε, ενώ τα φαινόμενα ήταν ορατά, να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα». 

Ο ΠτΔ υπογράμμισε ότι «Είναι θέμα της Ευρώπης, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι θέμα ολόκληρου του πλανήτη.... Και η ευθύνη της Ευρώπης στον τομέα αυτόν είναι ακόμα μεγαλύτερη, γιατί από το 2008, όταν πήρε η Ευρώπη τη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία της δημιουργίας του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ήταν μπροστά μας τα ζητήματα αυτά. Φαινόντουσαν. Ιδίως με τις φωτιές του πολέμου στη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη «να κινητοποιηθούμε ά,εσα όλοι προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως να ρίξουμε το βάρος στον ανθρωπισμό, στην προστασία του ανθρώπου, στην ευαισθησία που πρέπει να υπάρχει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς». 

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την παρουσία και την σημασία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως στην Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η συνεργασία με την χώρα μας ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50 και εντείνεται. 

«Ιδίως στις μέρες μας η συνεργασία αυτή αποκτά μια νέα διάσταση, καθώς ο ρόλος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης δεν είναι μόνο να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των μεταναστευτικών ροών, που σήμερα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, είναι για να αναδείξει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού που πέραν από θέμα ασφάλειας είναι πρωτίστως θέμα ανθρωπισμού, δεν είναι θέμα Ελλάδας, δεν είναι θέμα μιας χώρας». 

Από την πλευρά του ο κ. Έσδρα συμφώνησε με τον κ. Παυλόπουλο ότι το πρόβλημα δεν είναι καν ευρωπαϊκό αλλά διεθνές και ανέφερε ότι στον παγκόσμιο χάρτη με τους διασυνοριακούς θανάτους την πρώτη θέση κατέχει η Μεσόγειος με κοντά στις 3000 θανάτους, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κόλπος της Βεγγάλης με 800 θανάτους. Ο κ. Έσδρα έκανε λόγο για μια τεράστια διαφορά και υποστήριξε ότι ισχύει τελικά ότι «η Μεσόγειος είναι ένα μεγάλο νεκροταφείο».

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Παυλόπουλο, την περίοδο που ήταν Υπουργός στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου είχαν ξεκινήσει το πρόγραμμα των επιστροφών, το οποίο έχει σταματήσει τώρα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, και παρατήρησε ότι τα προβλήματα σήμερα έχουν διογκωθεί σε σχέση με εκείνη την εποχή.