Την Αθήνα και την Κω επισκέπτονται σήμερα και αύριο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή στήριξης στα Κράτη Μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την μεταναστευτική κρίση.

Το πρόγραμμα των κ.κ. Αβραμόπουλου και Τίμερμανς θα περιλαμβάνει:

Πέμπτη 3/9:

- Συνάντηση με την Πρωθυπουργό κυρία Βασιλική Θάνου (ώρα 16.30, Μέγαρο Μαξίμου)

- Επίσκεψη στο Επιχειρησιακό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex) και συνάντηση εργασίας κατά τη διάρκεια της οποίας θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την εγκατάσταση «hotspot» («κομβικού σημείου») στον Πειραιά. 

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Αντώνης Μανιτάκης και οι αναπληρωτές Υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Αντώνης Μακρυδημήτρης, Μετανάστευσης, κ. Ιωάννης Μουζάλας,  και Ναυτιλίας, κ. Χρήστος Ζώης.

Παρασκευή 4/9:

  • To πρωί της Παρασκευής, ο Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς και ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος θα αναχωρήσουν για την Κω, όπου θα πραγματοποιήσουν συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Κω, καθώς και τους εκπροσώπους των αστυνομικών και λιμενικών αρχών του νησιού. 
  • Θα ακολουθήσει συνάντηση με εκπροσώπους Mη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα Μετανάστευσης και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της κατάστασης με τους πρόσφυγες.
  • Η επίσκεψη στην Κω θα ολοκληρωθεί με Συνέντευξη Τύπου του Αντιπροέδρου της ΕΕ κ. Φρανς Τίμερμανς και του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, που θα πραγματοποιηθεί στις 13.00 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω (βλ. παρακάτω πρόσκληση) και θα την συντονίσει ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα συνοδεύει τους δύο Επιτρόπους καθ' όλη την διάρκεια της επίσκεψης.
  • Αμέσως μετά, οι κκ. Τίμερμανς και Αβραμόπουλος θα αναχωρήσουν για την Αθήνα, όπου το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο (ώρα 16.30, Προεδρικό Μέγαρο).

Με αφορμή την επίσκεψη του Αντιπροέδρου Τίμερμανς  και του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, δήλωσε: 

Η επίσκεψη δυο κορυφαίων πολιτικών μελών της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής μερικές μέρες πριν την καταστατική ομιλία ( State of the Union Speech) του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλωντ Γιούνκερ,  συνιστά  πολιτικό μήνυμα στήριξης στη χώρα μας με στόχο  την εξεύρεση πρακτικών  λύσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης που κορυφώθηκε τους τελευταίους μήνες. 

Η προστασία των συνανθρώπων μας που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και η αρωγή προς τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες σηκώνουν τεράστιο βάρος αλλά και προς τη χώρα ολόκληρη, θα αντιμετωπιστούν με κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.