Ευρωπαϊκή στήριξη στην κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου προανήγγειλε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας την ελπίδα να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως και την αισιοδοξία να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«Κανείς δεν πρέπει να φοβάται ποτέ μια δημοκρατική ψήφο», τονίζει και προσθέτει:

Θα στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση. Θα προχωρήσουμε σε διάλογο διότι υπάρχουν κάποιες σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ και τις παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος για το πώς πήγαν τα πράγματα με την Ελλάδα, ο Επίτροπος επισημαίνει πως «περάσαμε από μια βαθιά κρίση σε μια σημαντική και γρήγορη λύση», αλλά «όλοι οι πρωταγωνιστές, στο τέλος, συμπεριφέρθηκαν με υπεύθυνο τρόπο».

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα κατάλαβε ότι πρέπει να επανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και τώρα υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα με τη δυνατότητα επανεκκίνησης. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που αναμένονται εδώ και καιρό. Θα χρειασθεί ακόμη ιδιαίτερα σκληρή δουλειά και μεγάλο αίσθημα ευθύνης για να διατηρηθεί η δυναμική αυτή».

Εξέφρασε την ελπίδα να μείνει «εντός προγράμματος» το ΔΝΤ:

Είναι βασικής σημασίας να το πράξει. Πρόκειται για χρηματοοικονομική στήριξη και αποτελεί και τη συμμετοχή της διεθνούς οικονομικής κοινότητας. Για τους δυο αυτούς λόγους είναι μια εγγύηση, ένα στοιχείο ασφαλείας. Γι' αυτό ελπίζω και πιστεύω ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει.

Για το εάν μπορέσει να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος με σχετική συμφωνία, γάλλος Επίτροπος δηλώνει «αισιόδοξος, και στο θέμα αυτό», διότι, όπως σημειώνει, «είναι κάτι που μπορεί να γίνει πράξη».