Αιχμηρή γλώσσα για πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ο Γιάννης Πανούσης, ενώ από την  κριτική του δεν ξέφυγαν οι επιλογές του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Όπως είπε, «έχασε τον έλεγχο«, ωστόσο παραμένει ταλαντούχος και αυθόρμητος άνθρωπος. 

«Ο κ. Τσίπρας παραμένει ένα παιδί λαϊκό, αυθόρμητο, με την πλάκα του, με το ταλέντο του και εμφανίστηκε ένας τύπος που άρχισε να του λέει για τον Γκάλμπρεϊθ, για τον Στίνγκλιτς, “κοίτα πώς είναι ο κόσμος“, κοσμοπολίτικα» ανέφερε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας ότι «εκεί γοητεύτηκε και έχασε τον έλεγχο». Ο κ. Πανούσης συμπλήρωσε για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο Τσίπρας στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη:

Πολλοί του έλεγαν ότι είναι λάθος η επιλογή. Ήταν φανερό σε πολλούς ότι αυτός ο άνθρωπος έπαιζε διπλά παιχνίδια και έπαιζε για πάρτη του. Το πιστεύω ψυχολογικά, δεν έχω κάποια πληροφορία, αλλά γενικώς οι άνθρωποι που είναι τόσο νάρκισσοι, τόσο αλαζόνες, παντογνώστες και θέλουν όλος ο κόσμος να γυρίζει γύρω από αυτούς, είναι το κέντρο. Άρα, αφού είσαι το κέντρο, θα παίξεις παιχνίδι με άλλα κέντρα.

Σχολιάζοντας τη συμπεριφορά του πρώην υπουργού Οικονομικών παρατήρησε ότι «ανθρωποι που είναι τόσο νάρκισσοι και αλαζόνες στο τέλος καταλήγουν να γίνονται το κέντρο του εαυτού τους». Και συμπλήρωσε με νόημα: «αφού είσαι το κέντρο θα παίξεις παιχνίδια με άλλα κέντρα».

Αντίστοιχα επικριτικός στάθηκε ο κ. Πανούσης και για την επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την οποία είπε ότι ήταν λάθος, επισημαίνοντας ότι δεν σταθμίστηκε σωστά η συμπεριφορά της πριν την τελική επιλογή.

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού

«Το άνοιγμα του κ. Τσίπρα θα φανεί τώρα σε πρόσωπα και βέβαια στην κεντροαριστερά, αλλά έχει σημειολογία σημαντική το ποιους θα βάλει. Αν ανακατέψει την κουτάλα και βάλει τα ίδια πρόσωπα που ήταν σε άλλους ρόλους ή τα ξαδέλφια τους, αυτό θα δείχνει ότι δεν σκοπεύει να κάνει πραγματικά το κεντροαριστερό άνοιγμα που του είχα πει εγώ από τότε» τόνισε ο πρώην υπουργός, ενώ χαρακτήρισε «λάθος σχεδιασμένο» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι θα ήθελε ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα

Νομίζω ότι είναι λάθος σχεδιασμένο το πρόγραμμα, ο κόσμος χρειάζεται την αλήθεια, δεν χρειάζεται τρικ από καμία πλευρά. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η κρίση είναι της Ελλάδας. Δεν είναι κρίση να βγει η ΝΔ και να την πληρώσουν οι αριστεροί ούτε να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να την πληρώσουν οι δεξιοί. 

Θα ήθελα να είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, διότι είναι πιο φρέσκοι, είναι λιγότερο φθαρμένοι, λιγότερο διεφθαρμένοι και όλα αυτά. Ο λαός θα μοιράσει τις ψήφους και θα δώσει τη δυνατότητα, κατά τη γνώμη μου, ενός μεγάλου συνασπισμού, γιατί αυτό πρέπει να γίνει. Όλα τα άλλα, με τρία κόμματα, ψάχνεις να βρεις ποιοι είναι, τι δουλειά κάνουν, πού συμφωνούν και πού δεν συμφωνούν, είτε είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι πρώτη η ΝΔ, δεν θα βγει πουθενά.

Να το αντέξει (να αντέξει να κάνει κυβέρνηση με τη ΝΔ). Αν η Ν.Δ. πάει λίγο πιο κεντροδεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πιο κεντροαριστερά, να συναντηθούν και για 3-4 χρόνια να λύσουν τα προβλήματα των μνημονίων και του κράτους, μετά έχουν 100 χρόνια να μαλώνουν, αλλά η ιστορία θα τους γράψει ως σωτήρες αν κάνουν αυτή τη δουλειά.

Ο κ. Πανούσης ρωτήθηκε και για τον Φώτη Κουβέλη, εκφράζοντας την άποψη ότι θα ήταν «θανάσιμο λάθος» να μπει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πανούσης εξέφρασε την άποψη ότι έμπλεξε την πολιτική διακυβέρνηση με την ιδεολογία. «Εκεί μέσα μπερδεύτηκε. Αν το δεις συνολικά ήταν αυτό το πήγαινε-έλα ανάμεσα σε ιδεολογίες, ιδεοληψίες, εξαγγελίες, πολιτικά προτάγματα, τσιτάτα κτλ και μια πραγματικότητα που λέει ότι πρέπει να κυβερνήσεις. Δεν σε φώναξαν για να κάνεις συζήτηση» κατέληξε.