Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Ικανοποίηση αλλά σε καμία περίπτωση εφησυχασμό προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία το νέο κύμα δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και φέρουν το κόμμα να μειώνει και άλλο τη διαφορά ή ακόμη και να περνά μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. 

Στο επιτελείο του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη κάνουν λόγο για επιβεβαίωση της στρατηγικής που ακολούθησε ο νέος Πρόεδρος της Ν.Δ. ήδη από τις αρχές Ιουλίου που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, και μάλιστα σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε διπλάσιο ποσοστό (double score, όπως είχε πει ο κ. Αλ. Τσίπρας στη Βουλή) έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, οι γαλάζιοι δεν μένουν μόνον στην πρόθεση ψήφου, αναγνωρίζοντας ότι η εκλογική κούρσα έχει πολύ ακόμη δρόμο ενώ και το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει εξαιρετικά υψηλό. 

Εκεί που επικεντρώνουν οι επιτελείς της Συγγρού είναι στα ποιοτικά στοιχεία που αφορούν στον κ. Μεϊμαράκη. Σημειώνουν, συγκεκριμένα, ότι παρά την κριτική που δέχτηκε, ο κ. Μεϊμαράκης αύξησε κατακόρυφα τόσο το βαθμό δημοφιλίας του όσο και τις θετικές γνώμες για τη δυνατότητά του να διαχειριστεί το βάρος του μνημονίου που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ. Θεωρούν, δηλαδή, ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει καλύψει ήδη ένα σημαντικό μέρος από την απόσταση που τον χώριζε από τον κ. Τσίπρα. Εφεξής, η Ν.Δ. θα επενδύσει στο ηγετικό προφίλ του κ. Μεϊμαράκη, παράλληλα με τον αυθορμητισμό που τον διακρίνει, με σειρά πρωτοβουλιών και επιλεγμένων εμφανίσεων του Προέδρου της Ν.Δ., με πρώτη την παρουσία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ την Παρασκευή. 

Ως προς την εξέλιξη της εκλογικής μάχης, και ενώ είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν ξεκινήσει την προεκλογική του προσπάθεια καθώς παραμένει εν πολλοίς όμηρος της βαθιάς εσωτερικής κρίσης που του προκάλεσε το μνημόνιο, η Συγγρού επικεντρώνει τη στρατηγική της σε βασικά ακροατήρια:

  • τους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του Ιανουαρίου, ιδιαίτερα της ηλικιακής ομάδας 55+ που φαίνεται ότι εγκαταλείπουν μαζικά το κόμμα του κ. Τσίπρα για τη ΝΔ
  • τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που αποστασιοποιούνται μεν αλλά δεν κάνουν την κίνηση προς τη ΝΔ αλλά μοιάζουν να επιλέγουν μικρότερα κόμματα. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή προσέγγιση που επεδίωξε ο κ. Μεϊμαράκης. Χωρίς δασκαλίστικο ύφος και υψωμένο δάκτυλο, ο Πρόεδρος της ΝΔ προσέγγισε μάλλον συναισθηματικά το ακροατήριο – στόχο: «Ξέρω ότι είναι δύσκολο μέσα σε έξι μήνες, ένας πολίτης και μάλιστα Κρητικός, να πει «Έκανα λάθος προ έξι μηνών». Γι' αυτό, σήμερα δεν του λέω να το πει. Του λέω, όμως, να μας ακούσει. Να μας ακούσει αυτές τις 20 μέρες που μένουν και να σκεφτεί και να προβληματιστεί και να βρει τη γενναιότητα να πει «Ναι, μωρέ, αξίζει να ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία στις 20 του Σεπτέμβρη για να αλλάξει αυτή η σελίδα η μαύρη».
  • το κοινό των ΑΝΕΛ, στις προηγούμενες εκλογές, και ειδικά το μέρος εκείνο που είτε «συγκινείται» από πρωτοβουλίες όπως η «επιστροφή» της ΝΔ στην ιστορική της έδρα.
  • τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου, προς τους οποίους θα επικοινωνηθεί το μήνυμα της ανάγκης σταθερής κυβέρνησης, η οποία και εξασφαλίζεται μόνον με την πρωτιά της ΝΔ.
  • τέλος, τους πολίτες που επιλέγουν τη Χ.Α. ή μικρότερα κόμματα διαμαρτυρίας, εκφράζοντας απέχθεια για το σύνολο του πολιτικού προσωπικού. 

Ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα διστάσει να ζητήσει “συγγνώμη” για λάθη και παραλείψεις της Ν.Δ. αλλά ταυτόχρονα θα επιμείνει ότι μόνον ένα κυβερνητικό κόμμα μπορεί να δώσει λύσεις, ή τουλάχιστον να το επιχειρήσει, στα προβλήματα, όπως πχ το μεταναστευτικό

Στο επιτελείο Μεϊμαράκη εκτιμούν πως, με κορύφωση το debate, η ΝΔ θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωτιά. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν, η πολιτική ανατροπή, σε σχέση με ένα μήνα πριν, έχει αρχίσει να συντελείται...