Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, είχε η Βασιλική Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου, για το μεταναστευτικό.

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον κ. Τίμερμανς και τον κ. Αβραμόπουλο τόνισε:

Η κυβέρνησή μας, παρότι υπηρεσιακή, καλείται να αντιμετωπίσει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, κυρίως προσφυγικών ροών.

«Αποφασίσαμε ήδη τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και διεθνές. Η Κυβέρνησή μας καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας της θα συνεχίσει να έχει στενή συνεργασία με την ΕΕ προς αντιμετώπιση του θέματος», πρόσθεσε η κυρία Θάνου.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε:

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ευρώπη και όπως είναι αντιληπτό, η Ελλάδα ως μια από τις κύριες πύλες εισόδου, δεχόμενη αυτή την πίεση καλείται να πάρει κάποια μέτρα, έχοντας όμως την πλήρη υποστήριξη οικονομική τεχνική και πολιτική της ΕΕ.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης αναφέρθηκε στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα λόγω του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα που δέχεται αυτόν τον καιρό ισχυρές πιέσεις από το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει μια κρίση άνευ προηγουμένου, μια κρίση ανθρωπιστική, μια κρίση πολιτική και οφείλουμε να βρούμε απαντήσεις ευρωπαϊκές σε ένα πρόβλημα, που κάθε κράτος μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του».

«Η Ελλάδα έχει ιδιαιτέρως επηρεαστεί και πληγεί θα έλεγα από την κρίση αυτή, το βλέπουμε όλοι καθημερινά. Νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος με ψυχή ο οποίος να μην έχει φρικτά σοκαριστεί από τις φωτογραφίες του μωρού που είδαμε χθες στα τουρκικά παράλια. Η Ελλάδα έχει ιδιαιτέρως πληγεί από την κρίση αυτή. Πάρα πολλοί πρόσφυγες φτάνουν πρώτα στην Ελλάδα. Είμαστε εδώ και ο Δημήτρης και εγώ για να δούμε πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει μια κρίση η οποία είναι Ευρωπαϊκή και γι΄αυτό η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας», σημείωσε ο κ. Τίμερμανς.

Ο κ. Τίμερμανς ερωτηθείς από δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι βρισκόμαστε μπροστά από μια φοβερή ανθρωπιστική κρίση που είναι όμως και πολιτική. Δήλωσε επίσης ότι έχει εντυπωσιαστεί από την προθυμία του ελληνικού λαού να βοηθήσει τους πρόσφυγες και, στο ίδιο κλίμα με τον κ. Αβραμόπουλο, υπογράμμισε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να στηριχθεί για να μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση αυτή.

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος στους δημοσιογράφους, θα ακολουθήσει σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς ενώ αύριο θα γίνει η επίσκεψη στην Κω και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, ανακοίνωσε την οικονομική στήριξη των νησιών που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές.