Συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φραττίνι είχε την Τρίτη στη Ρώμη, ο Υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος δήλωσε πως η Ιταλία «στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή» και πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε στην Ιταλική πρωτεύουσα τονίσθηκε η εμπιστοσύνη της Ιταλίας στην Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο κ. Φραττίνι τόνισε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη της Ιταλίας απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Υπάρχει, είπε, ιδιαίτερη αναγνώριση στις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά, ιδιαίτερα, του ελληνικού λαού.

Ο Δημ. Δρούτσας παρουσίασε στον Ιταλό συνάδελφό του, τα στοιχεία που αφορούν στη μείωση του ελλείμματος κατά πέντε μονάδες το τελευταίο έτος και τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και τον «Καλλικράτη».


Ο Ιταλός υπουργός ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου στην Αθήνα, με την προώθηση του Μακροπρόθεσμου προγράμματος και των αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικά για το τελευταίο θέμα, ο κ.Δρούτσας διαπίστωσε ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον εκ μέρους ιταλικών εταιριών για επενδύσεις στην χώρα μας.

Αποφασίσθηκε, κατά συνέπεια, ότι πολύ σύντομα πρόκειται να επισκεφθούν την Ιταλία ειδικοί για να παρουσιάσουν στις ιταλικές εταιρίες τις δυνατότητες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο Ιταλός Υπουργός πρότεινε να οργανωθούν τέτοιες συναντήσεις και σε περισσότερες από μια πόλη.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και μήνυμα από την συνάντηση αυτή, μια έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης που υπάρχει από την Ιταλία στην Ελλάδα, την οικονομία μας και ακόμη περισσότερο για τις προοπτικές και δυνατότητές της», σχολίασε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν σε βάθος τις εξελίξεις στην Βόρειο Αφρική και ειδικότερα στην Λιβύη, θέμα στο οποίο η Αθήνα και η Ρώμη συνεργάζονται στενά από την αρχή της κρίσης.

Ειδικότερα δε για τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι «τον Ιούνιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα συζητηθεί η πολιτική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο όλο θέμα. Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, ώστε οι ευαισθησίες που μοιράζονται η Ελλάδα και η Ιταλία, να προωθηθούν και προς τους εταίρους, με κύρια αναφορά στην ανάγκη έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών».

Στη συνάντησή τους οι κ.κ. Δρούτσας και Φραττίνι αναφέρθηκαν στις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσέγγιση των δυο χωρών είναι κοινή: να μπορέσει να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της Ένωσης.

Ο Υπουργός των Εξωτερικών υπογράμμισε «το αυτονόητο- για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα αυτή η προοπτική, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε όλα τα κράτη - μέλη».