Πυρά κατά του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στηλιτεύοντας τις ενέργειές του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

«Αυτές οι εκλογές γίνονται αιφνιδιαστικά και με επιτάχυνση που δεν έχει προηγούμενο, ώστε να εκκαθαριστεί από αυτούς που αρνήθηκαν να υποκύψουν στη μνημονιακή λαίλαπα, αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το πιο εκτρωματικό μνημόνιο. Είναι η πρώτη φορά που οι δανειστές επιχαίρουν εκλογική διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά.

«Το πλαίσιο των εκλογών έθεσαν άλλοι, το Μέγαρο Μαξίμου με τους δανειστές, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής της. Άφησε αιχμές για ελλειπή ενημέρωση τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και από την Προεδρία, όχι για προσωπικό λόγο όπως είπε, αλλά λόγω του θεσμικού της ρόλου. «Με αυτά τα δεδομένα προέκυψε η συνεννόηση για τις εκλογές που θα βόλευαν το σύστημα Μαξίμου και το σύστημα των δανειστών, μία αναμέτρηση που ήταν δεδομένο ότι θα διέλυε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί τα μέλη δεν θα άντεχαν άλλη παραβίαση των αποφάσεων του κόμματος», είπε η Πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε λέγοντας πως το κόμμα διαλύθηκε με ευθύνη του προέδρου του.

Παραδέχθηκε εξάλλου πως ο κ. Τσίπρας με την σύνθεση της απερχόμενης Βουλής δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει. «Εάν είχε την πρόθεση να μετατρέψει την κυβέρνηση σε μνημονιακή, θα είχε πρόβλημα . Το έντιμο απέναντι στον ελληνικό λαό που εκφράστηκε με ηχηρό τρόπο ήταν να ζητήσει εντολή του λαού πριν την ψήφιση της εξουσιοδότησης. Ήταν ασυμβίβαστη η εμμονή του να περάσει πρώτα από τη Βουλή η εκτρωματική συνθήκη (σ.σ. η συμφωνία) και μετά να τη θέσει στην κρίση του λαού». 

«Ο κ. Τσίπρας όφειλε να ζητήσει να εκφραστεί ο λαός» συνέχισε η Πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: 

Αυτό το λέω από τη Βουλή εξ αρχής. Όποιος έχει αμφιβολία για την ερμηνεία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να προβαίνει στη δική του ερμηνεία, οφείλει να απευθύνεται στον λαό. Κάποιοι ανέλαβαν όχι μόνο να φέρουν το μνημόνιο, αλλά και να εκκαθαρίσουν όποιον θα αποτελούσε και ανάχωμα. 

«Ο κ. Τσίπρας, ένα κυβερνητικό επιτελείο που τον πλαισίωσε και ακύρωσε τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από το κόμμα. Εγώ τιμώ τους συντρόφους μου που με το όχι τους ή με τη διαφοροποίησή τους τίμησαν και υπερασπίστηκαν και τα δίκαια και τα συμφέροντα του λαού», είπε αναφερόμενη στη συμπόρευσή της με τη Λαϊκή Ενότητα και συνέχισε:

Αυτονοήτως με τους ανθρώπους που συνεργάστηκα θα προσπαθήσω να συμπορευτώ. Ως ανεξάρτητη συνεργαζόμενη θα υποστηρίξω την Λαϊκή Ενότητα. 

Τόνισε εξάλλου πως το διακύβευμα δεν είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ή όχι, αλλά η λειτουργία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραλληλίζοντας της συμπεριφορά ορισμένων κρατών – μελών με την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου:

Αυτό που τίθεται ως μείζον ερώτημα για τη λειτουργία της ευρωζώνης και τη λειτουργία των εταίρων που είχαν το ρόλο του εκβιαστή, είναι εάν μπορεί να συνεχίζει η ένωση να παραβιάζει τους βασικούς κανόνες της λειτουργίες της ΕΕ. Ο σεβασμός δηλαδή στην κυριαρχία των κρατών – μελών, στη δημοκρατική λειτουργία των χωρών και ο σεβασμός στις ελευθερίες. Το καταγεγραμμένο έγκλημα, είναι ότι αδιαφορώντας για τις αξίες, είπαν πως «θα πρέπει να υποκύψετε, το κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει αυτά που δίνουμε χωρίς οι βουλευτές να μην διαβάσουν τι ψηφίζουν και να ακυρώσετε αυτά που ήδη έχετε ψηφίσει από τη Βουλή. Αυτή η λειτουργία δεν είναι αποδεκτή γιατί το δίλημμα που θέτει είναι ευρώ ή δημοκρατία. Και εγώ απαντώ: Δημοκρατία. Πρέπει να με αυτή του τη διάσταση το θέμα, γιατί έχουμε να κάνουμε με μία συμπεριφορά που προσιδιάζει με αυτή κρατών κατά τον Β΄ Παγκοσμίου Πόλεμου. 

«Εγώ έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της διαπραγματευτικής ομάδας», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη στις επιλογές της απερχόμενης κυβέρνησης κατά τις συνομιλίες με τους δανειστές και έφερε ως παράδειγμα την Επιτροπή για το Χρέος και το πόρισμα που εξέδωσε, λέγοντας πως «δεν χρησιμοποιήθηκε ένα όπλο που είχε στα χέρια της η ελληνική πλευρά». Χαρακτήρισε σε αυτό το πλαίσιο, απεχθές και επονείδιστο το χρέος και έφερε ως παράδειγμα χώρες που προχώρησαν σε διαγραφή, όπως ο Ισημερινός και η Ισλανδία

Η απερχόμενη κυβέρνηση υπαναχώρησε από το ζήτημα του χρέους, είπε και σημείωσε πως μόνο κατόπιν εορτής το ΔΝΤ αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει «κρυμμένες» εκθέσεις που δείχνουν ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο. 

Όπως είπε, «θα έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί εναλλακτικές λύσεις και όχι να απορροφούνται με εγκληματικό τρόπο τα αποθεματικά των ταμείων και των δήμων». Ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν ετοίμασε εναλλακτικές λύσεις και ο ίδιος, είπε ενώ τόνισε πως η ευθύνη για την εκπόνηση αυτών των σχεδίων είναι συλλογική. Πάντως, σημείωσε πως η ίδια στα πλαίσια του ρόλου της κατέθεσε προτάσεις. 

Αναφερόμενος στον απερχόμενο πρωθυπουργό και τη σχέση της μαζί του, η κ. Κωστνατοπούλου σημείωσε πως «με τον κ. Τσίπρα μας συνέδεε μια στενή φιλική σχέση. Είχα αναλάβει σε δύσκολες στιγμές να τον υπερασπιστώ. Φυσικά το γεγονός ότι από την θέση του πρωθυπουργό με πρότεινε για τη θέση είναι τιμητικό. Αλίμονο όμως εάν ο καθένας που αναλάμβανε ευθύνες παραβίαζε τα καθήκοντά του για να ευχαριστήσει αυτόν που τον πρότεινε». 

«Ήξερε όμως πολύ καλά τις θέσεις μου και δεν του είχα δώσει το δικαίωμα ότι θα μπορούσα να διαγράψω όσα πρεσβεύω για το χατίρι της κυβέρνησης. Ήξερα ότι αυτά που είπα, αυτά και έπραξα. Εκείνοι πρέπει να απαντήσουν γιατί άλλαξαν, γιατί ενέδωσαν» συνέχισε και διερωτήθηκε: 

Προς τι αυτή η εκστρατείας σπίλωσης και ανθρωποφαγίας απέναντι σε εκείνους που πράττουν αυτά που λένε;