Ο Αλέξης Τσίπρας, χθες, από το Αιγάλεω, απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ:

«Η Ν.Δ. επιδιώκει τη συναίνεση για να αποφύγουν οι δανειστές τη σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος και να μπορούν οι μεγαλοεργολάβοι να λυμαίνονται τη χώρα, να καταστρέφονται τα δάση της Χαλκιδικής και να απολυθούν και πάλι οι παράνομα απολυμένοι. Ε, λοιπόν δεν σφάξανε. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση κουρελού, σε κυβέρνηση μιας χρήσεως με τη συμμετοχή του Πάγκαλου, του Βορίδη, του Βενιζέλου, δεν θα γίνει ποτέ. Ας βρουν κάποιον άλλο». 

Λίγη ώρα αργότερα, στο Kontra, άνοιξε ένα παράθυρο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ:

«Η κυρία Γεννηματά, είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της υπόλοιπης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Έπαιρνε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας εδώ, του κυρίου Σαμαρά ή του κυρίου Μεϊμαράκη. Εάν αυτό δεν αλλάξει, δεν υπάρχει προοπτική δυνατότητας συνεργασίας. Εγώ, λοιπόν, θα χαιρόμουν  πάρα πολύ αυτό να αλλάξει. Αλλά αυτό απαιτεί  αυτά τα βαρίδια που αναφέρθηκα πριν να απομονωθούν». 

Όπως θυμόσαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την προεκλογική περίοδο ζητώντας αυτοδυναμία. Αυτό φάνηκε ότι είναι αδύνατο, έστω και αν οι δημοσκοπήσεις ενδέχεται να πέφτουν έξω. Ήρθε το σενάριο συνεργασίας μόνο με τους ΑΝΕΛ. Αυτοί όμως εμφανίζονται να δίνουν μάχη να μπουν στη Βουλή. Και αν μπουν, είναι αμφίβολο ότι το άθροισμα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα δίνει κυβερνητική πλειοψηφία.  

Κατόπιν τούτων, στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να γίνονται δεύτερες σκέψεις. Στην Κουμουνδούρου, άρχισαν να σκέφτονται ότι ενδέχεται να χρειαστεί να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και το παράθυρο προς τη Φώφη. Έστω και αν ο Ευ. Βενιζέλος είναι ακόμα «κόκκινο πανί», όπως και ο Πάγκαλος ο οποίος όμως έχει εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι η φρασεολογία που χρησιμοποιείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΠΑΣΟΚ, τις τελευταίες μέρες είναι ιδιαιτέρως προσεκτική.  

Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο, να χρειαστεί και τρίτος κυβερνητικός εταίρος. Και αν χρειαστεί, δεν μπορεί να είναι άλλος από το Ποτάμι, έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσώρας συνεχίζει να το αποκλείει. Όχι με την ίδια ένταση όπως τη ΝΔ, αλλά να το αποκλείει.  

Ωστόσο, ο Νίκος Βούτσης, ανώτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, έδωσε μια διαφορετική διάσταση στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών: «στην ερώτηση που έρχεται στα χείλη σας , "άρα με τους άλλους είναι πιθανό;", είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει μία κατεύθυνση. Θα μελετήσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Τότε θα το δούμε, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, με ποιους θα συνεργαστούμε εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα». 

Η ερμηνεία που δίνεται σε όλα αυτά είναι: ποτέ μην λες ποτέ αν μιλάς για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ- Ποτάμι.