Την πεποίθηση ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν θα χρειαστούν νέα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να στηριχθεί η ανάκαμψη και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, εξέφρασε σήμερα σε οικονομικό συνέδριο το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.

Ο Noβότνι προχώρησε σε αυτή την δήλωση στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα επέκτασης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) από την ΕΚΤ. 

Σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εφαρμοστεί με βάση τον σχεδιασμό, ενώ η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αναμένεται πιο αδύναμη σε σχέση με τις εκτιμήσεις, δεδομένης της σημαντικής οικονομικής αβεβαιότητας. 

«Φυσικά υπάρχει ένας αριθμός θεωρητικών δυνατοτήτων να δοθεί επιπρόσθετη ώθηση, είτε σε όρους χρονικής διάρκειας του προγράμματος ή του ύψους του», είπε αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να αγοραστούν διαφορετικοί τίτλοι.

«Είναι ξεκάθαρο ότι φυσικά και υπάρχουν όρια στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο τραπεζίτης σημείωσε ότι θα είναι αρνητικός βραχυπρόθεσμα, ενώ σε σχέση με τις ανησυχίες για φούσκα στην αγορά ακινήτων, υποστήριξε ότι καμία χώρα στην Ευρωζώνη δεν απειλείται, ωστόσο η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης. 

Ο Νοβότνι υπογράμμισε, επίσης, ότι ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσουν και οι περισσότερο ευέλικτες δημοσιονομικές πολιτικές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην εξαναγκαστούν χώρες όπως η Ισπανία να μειώσουν το έλλειμμά τους πολύ απότομα προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τις διαδικασίες αναδιάρθρωσής τους.