Τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα της Ευρώπης είναι ντροπή για εμάς, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σούλτς σε συνέντευξή του για το μεταναστευτικό.

«Η αποτυχία των κυβερνήσεων είναι αυτή που εμποδίζει μια ευρωπαϊκή λύση. Δεν πρόκειται για ελληνικό ή ιταλικό πρόβλημα, αλλά για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό που εκτυλίσσεται στα ευρωπαϊκά σύνορα είναι ντροπή και με εξοργίζει ο κυνικός τρόπος με τον οποίο κάποιοι εμποδίζουν την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τον αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στο έδαφός της, ο Σουλτς απάντησε ότι

«κατ’ αρχάς θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη διάσωση των μεταναστών και για να εμποδίσουμε να υπάρξουν και άλλοι μαζικοί τάφοι στη θάλασσα».

Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να μπορέσουν να έρθουν μέσω της νόμιμης οδού στην Ευρώπη, πρόσθεσε. «Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το εγκληματικό έργο των διακινητών και παράλληλα να πετύχουμε έναν καλύτερο έλεγχο των μεταναστών», εξήγησε ο Σουλτς.

«Στη συνέχεια χρειαζόμαστε μια δίκαιη κατανομή των μεταναστών. Τα κράτη που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες τηρούν μια ανήθικη στάση».