Τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες μέχρι το τέλος του μήνα ζήτησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Κω μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φρανς Τίμερμανς.

«Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βρίσκεται προ των ευθυνών του. Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Να ξεκινήσει άμεσα προεργασία για μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες μέχρι τέλος μήνα» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, με αιχμή το εκρηκτικό πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα νησιά. 

«Οι πρόσφυγες αντικρίζουν για πρώτη φορά την Ευρώπη όταν φτάνουν εδώ στα νησιά μας. Χρέος μας να τους υποδεχθούμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Από φιλοξενία άλλωστε εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε επίσης:

  • Πρόκειται να δημιουργηθεί ειδικό κέντρο στον Πειραιά όπου θα γίνεται άμεσα ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν χώροι υποδοχής στα μεγάλα νησιά
  • Ανάγκη να ολοκληρωθεί ο ορισμός της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής «για να αρχίσει άμεσα, την ίδια μέρα, η εκταμίευση των ποσών που είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ».
  • Η Ελλάδα θα λάβει μια πρώτη δόση άμεσα της τάξης των 33 εκατ. ευρώ.
  • Στη διάθεση των κρατών μελών πρώτης γραμμής υποδοχής επιπλέον κονδύλια έκτακτης ανάγκης.

Τίμερμανς: Η Ευρώπη πρέπει να βρει τις ισορροπίες της

«Η Ευρώπη πρέπει να βρει τις ισορροπίες της για να προστατέψει τις κοινωνίες της και ταυτόχρονα να μην εγκαταλείψει τις αξίες της, διότι αν τα ξεχάσει αυτά ξεχνούμε και ποιοι είμαστε», τόνισε μεταξύ άλλων από την  πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

«Δεν υπάρχει χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να μην έχει επηρεαστεί από αυτήν την ανθρωπιστική κρίση και από αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους», υπογράμμισε ο κ. Τίμερμανς εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική λύση στο πρόβλημα και όχι να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα.

Η Κως δεν μπορεί να μείνει μόνη και γι' αυτό θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους κατοίκους της περιοχής και γενικά σε όλους τους Έλληνες ανέφερε επίσης στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο κ. Τίμερμανς και πρόσθεσε «ότι η παρουσία μας εδώ σηματοδοτεί τη θέλησή μας να μην κρυφτούμε στα δύσκολα αλλά να πηγαίνουμε εκεί που είναι το πρόβλημα και να δίνουμε λύσεις».

Παρουσία των δύο επιτρόπων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού στην οποία μετείχαν ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Δημόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ιωάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.