Στην αντεπίθεση πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις επικρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων για τον χειρισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο μεταναστευτικό. Χαρακτήρισε την εικόνα του νεκρού Αϊλάν «γροθιά στο στομάχι της Ευρώπης». 

«Η χθεσινή εικόνα της φρίκης που μας συγκλόνισε όλους καταδεικνύει τη μεγάλη ανευθυνότητα και τη ντροπή των πολιτικών δυνάμεων και ειδικότερα της ΝΔ, η οποία από την πρώτη στιγμή εκμεταλλεύτηκε το πρόβλημα για μικροκομματικά οφέλη και απευθύνθηκε στα πιο ακραία εθνικιστικά ένστικτα, στα ίδια που στοχεύει και η Χρυσή Αυγή» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία. 

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «το απόλυτο τίποτα» για την αντιμετώπιση των ραγδαίων προσφυγικών ρευμάτων που «ήξεραν ότι θα αυξηθούν». «Έχει και ο λαικισμός τα όριά του. Η ΝΔ μας παρέδωσε το απόλυτο τίποτα για την μεταναστευτική πολιτική, χρηματοδοτικό κενό και μηδενικό σχεδιασμό» υποστήριξε. 

«Η Νέα Δημοκρατία είναι υπόλογος και όχι τιμητής» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος απαρίθμησε το έργο της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος. «Από την πρωτη μέρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε σπουδαίες πρωτοβουλίες» είπε και τόνισε ότι:

  • Εμείς ιδρύσαμε όμως και υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχοντας την διορατικότητα για το ζήτημα».
  • Καταρχάς ιδρύσαμε υπουργείο. Αποκαταστάσαμε την νομιμότητα όσον αφορά την διοικητική κράτηση. Οργανώσαμε σε χρόνο ρεκόρ τον Ελαιώνα. 
  • Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το θέμα.
  • Έχουν υποβληθεί και εγκριθεί τρία αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρώπη.
  • Έχουμε την έγκριση αιτήματος για το Λιμενικό. 
  • Προχωρήσαμε στην αύξηση των θέσεων στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. 

«Παραβλέπω την ανικανότητα της ΝΔ να διαχειριστεί το πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε: 

Τι ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση; Να βυθίζουμε τις βάρκες και να πνίγονται τα παιδιά σαν τον μικρό Αϊλάν; Στέκομαι στην κριτική της ΝΔ περί ανοιχτών συνόρων. Τι ηθελαν; Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε υγρό τάφο ;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας:

Οι άνθρωποι που στιβάζονται και πεθαίνουν στα σύνορα δεν είναι μετανάστες αλλά πρόσφυγες. Το προσφυγικό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα παγκόσμιο. Δοκιμάζεται η ικανότητα της Ευρώπης να μοιράζεται τα βάρη.

Ηρθε η ώρα για γεναίες αποφάσεις. Δεν αρκεί η συγκίνηση στις εικόνες των νεκρών παιδιών.

Πρέπει να δράσουμε. Στις ζωές αυτές κρίνονται οι ανθρωπιστικές αξίες και οι παραδόσεις της Ευρώπης.

Κρινόμαστε όλοι. 

Ολόκληρη η δήλωση