Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

«Μην τάξεις του αγίου κερί και του παιδιού κουλούρι.» Η λαϊκή παροιμία προσαρμόζεται, πλέον, στα μνημονιακά δεδομένα και στην τακτική του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και της Ν.Δ. ενόψει εκλογών. Και, πλέον, αφορά στις, συνήθεις, προεκλογικές δεσμεύσεις προς τους πολίτες. 

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει, προφανώς, μεγάλο περιθώριο να τάξει. Άλλωστε, ως Πρόεδρος της Βουλής δεν είχε άμεση εμπλοκή στη μνημονιακή διαχείριση. Ωστόσο, γνωρίζει πολύ καλά ότι οποιαδήποτε υπερβολική αιχμή, οποιαδήποτε παροχολογία θα τη βρει μπροστά του ενώ θα προκαλέσει άμεσα και αντιδράσεις από τους εταίρους που παρακολουθούν στενά το προεκλογικό παίγνιο στην Ελλάδα. 

Είναι ενδεικτικοί οι τόνοι που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος της ΝΔ στις δημόσιες ομιλίες και συνεντεύξεις του. Ενδεικτικό είναι το θέμα της φορολόγησης των αγροτών:

«Η Ε.Ε. βάζει το στόχο των εσόδων, αλλά το πώς ένα κράτος θα πιάσει το στόχο, είναι θέμα δικής του πολιτικής. Μπορεί να βρει, από άλλα μέσα, ισοδύναμα μέτρα. Δεν θέλω, λοιπόν, να σας υποσχεθώ προεκλογικά. Θέλω, όμως, να δεσμευθώ απέναντί σας ότι εμείς τέτοια μέτρα, που την πρωτογενή παραγωγή θα την οδηγήσουν σε αφανισμό μέσα σε ένα χρόνο, ποτέ δεν θα δεχτούμε».

Λίγες ώρες αργότερα, από τα Χανιά, προσέθετε:

«Δεν μπορεί να δεχτούμε την άγρια φορολόγηση στην επιδότηση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την άγρια αύξηση της εισφοράς στον ΟΓΑ. Δεν σας το λέω επειδή είναι εκλογές. Και προσέξτε δεν σας λέω ότι θα το καταργήσουμε πλήρως. Σας λέω θα παλέψουμε για να μην γίνει». 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. που είδε τη φούσκα παροχών του κ. Τσίπρα να σκάει συμπαρασύροντας τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει να επαναλάβει το φαύλο κύκλο των διαδοχικών προσδοκιών που διαψεύδονται. Σε τέτοιο βαθμό που, όπως πληροφορείται το Newpost, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί η δημόσια παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή. Το γαλάζιο επικαιροποιημένο πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί, στην ιστοσελίδα του κόμματος κλπ, ωστόσο αυτό θα γίνει, προφανώς, με τρόπο σεμνό και ταπεινό. Από τις προβλέψεις δε του προγράμματος έχει δοθεί εντολή να απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να θεωρηθεί ανεδαφική και να καταστήσει τη Ν.Δ. αντικείμενο κριτικής για λαϊκισμό. 

Ο κ. Μεϊμαράκης επενδύει στην προβολή ενός σοβαρού προφίλ, επιδιώκοντας να αποδομήσει την όλη πρακτική του κ. Τσίπρα τους τελευταίους μήνες. Αυτή, άλλωστε, είναι κατά πληροφορίες και η συμβουλή που έδωσε στον Πρόεδρο της ΝΔ ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σε κάποια από τις τακτικές τους επικοινωνίες. Τον συμβούλεψε, με άλλα λόγια, να υιοθετήσει τα λόγια του Τσώρτσιλ: αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτας.