Προχωρεί η πρόταση Τσίπρα για ενεργό ρόλο του ευρωκοινοβουλίου στην πορεία εφαρμογής της συμφωνίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Συνδιάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων υποστήριξε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένας σημαντικός ρόλος στη διαδικασία εφαρμογής του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για το θέμα αυτό. Να σημειωθεί ότι ήδη ο Επίτροπος Μοσκοβισί, στις 2 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σχετική πρωτοβουλία για μεγαλύτερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας.

Σήμερα η Γκάμπι Τσίμερ, Πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η ευρωομάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι η αυξημένη και μόνιμη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος και η διαφάνεια των διαδικασιών.
 
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε επίσης ότι είναι πολύ θετικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων του ΕΚ και συγκεκριμένα οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και βέβαια η Ευρωπαϊκή Αριστερά στηρίζουν της πρόταση Τσίπρα για ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΚ στην εφαρμογή της ελληνικής συμφωνίας, παρά την προσπάθεια, κυρίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να καθυστερήσει και να ακυρώσει αυτή την πολύ σημαντική για την διαφάνεια και τον δημοκρατικό έλεγχο πρωτοβουλία.

Η Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της Ευρωομάδας GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε:

Η ομάδα μας υποστηρίζει πλήρως το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για να προσδώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία εφαρμογής του τρίτου πακέτου βοήθειας  προς την Ελλάδα. Σε μια έκθεση του 2014 σχετικά με τις εργασίες της Τρόικας, το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο κατήγγειλε ότι οι Συνθήκες της ΕΕ είχαν παραβιαστεί, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είχε συμμετοχή.

Και άλλοι ηγέτες συμφώνησαν μαζί μου ότι η μόνιμη συμμετοχή του Ευρωπαïκού Κοινοβουλίου είναι απαραίτητη κομβική, ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος και η διαφάνεια. Ο Πρόεδρος Σουλτς επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Ένα από τα ενδεχόμενα που συζητήθηκαν είναι μια "εσω-θεσμική συμφωνία" (Inter-institutional Agreement) μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν.

Η άποψή μου είναι ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή διαφορετικών κοινοβουλευτικών επιτροπών, όπως οι επιτροπές οικονομικών υποθέσεων, κοινωνικών υποθέσεων και περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ. Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να πιέζει για περισσότερη δημοκρατία, για την τήρηση των Διεθνών Συνθηκών και κυρίως του Ευρωπαϊκού Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Η επιστολή Παπαδημούλη-Τσίμερ στον Σουλτς:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την πλήρη υποστήριξή μας προς την άμεση και πλήρη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία επανεξέτασης της εφαρμογής της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM όπως προτάθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο Schulz, στις 19 Αυγούστου. Η συμμετοχή του μόνου δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμικού οργάνου της ΕΕ στη διαδικασία αυτή προβλέπεται επίσης και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα τονίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών των χωρών με προγράμματα προσαρμογής.. Έχει επίσης επισημάνει την καταστρατήγηση του δικαίου της ΕΕ, κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων, καθώς και το σημαντικό έλλειμμα διαφάνειας και δημοκρατικής νομιμότητας των εφαρμοζόμενων μέτρων.

Το Κοινοβούλιο έχει αποκλειστεί ή περιθωριοποιηθεί πλήρως από το σχεδιασμό και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των προγραμμάτων και από την εποπτεία της εφαρμογής τους καθώς και από την παρακολούθηση.

Η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στις διαδικασίες θα αποτελούσε ένα βήμα προς τα εμπρός στον εκδημοκρατισμό της πολιτικής στην Ευρωζώνη. Επίσης, θα ήταν μια πρόκληση για το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά την ενίσχυση ενός πραγματικού διαλόγου καθώς και του παραγωγικού του ρόλου στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, ως εγγυητής μεγαλύτερης δημοκρατικής νομιμότητας και του πλήρους σεβασμού των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και του κοινοτικού δικαίου. 

Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε την ένταξη αυτού του θέματος στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Διάσκεψης των Προέδρων, ως ένα πρώτο βήμα για την αποδοχή αυτής της πολύτιμης πρότασης.

Με εκτίμηση,

Gabriele Zimmer                                  Πρόεδρος GUE/NGL

Δημήτρης Παπαδημούλης                  Αντιπρόεδρος GUE/NGL