Την ανάγκη να υπάρξουν νέα μυαλά και αλλαγή πολιτικής, «ακόμα κι αν μιλάμε για τα ίδια πρόσωπα που κυβερνούσαν μέχρι σήμερα», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Focus FM», ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε:

Εκεί που πριν από τέσσερις μέρες (ο Αλέξης Τσίπρας) μιλούσε μόνο για αυτοδυναμία τώρα έριξε γέφυρα επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ. Το παλιό όμως είναι αυτό που επιλέγουν συνήθως οι κομματικοί μηχανισμοί. Δηλαδή ο Τσίπρας επέλεξε την προηγούμενη φορά το παλιό στους ΑΝΕΛ και τώρα το επιλέγει, απ' ό,τι φαίνεται, στο ΠΑΣΟΚ". Τέλος, απαντώντας στις κατηγορίες περί "μνημονιακού" κόμματος ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας "Έχουμε δικαιωθεί. Είπαμε 'φέρτε τη συμφωνία σήμερα να την υπογράψουμε' και εκείνοι την έφεραν μετά από 3 μήνες. Στο μεταξύ είχαν κλείσει οι τράπεζες και αυτή όλη η υπόθεση, με τις γνωστές παλινωδίες, μας στοίχισε κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια παραπάνω".

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «όλα τα κόμματα που συνωστίζονται στο κέντρο χάνουν τα ποσοστά τους. Είμαι όμως αισιόδοξος και θα δούμε πόσο θα ανέβει το Ποτάμι. Νομίζω ότι επόμενες μέρες θα είναι πολύ σημαντικές. Ετοιμάζουμε και μια υπέροχη καμπάνια με τα πραγματικά διλήμματα των εκλογών. Στις 20 του μήνα τι αποφασίζουμε; Θα δώσουμε ξανά τη χώρα στους βαρόνους ή στις συνιστώσες; Και εκεί ξεκινάει μια σειρά από ερωτήματα που θέτει το Ποτάμι στην ελληνική κοινωνία».

Για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε:

Πρέπει να κρατήσουμε τον προεκλογικό αγώνα σε κάποια επίπεδα γιατί την επόμενη μέρα θα χρειαστεί να συνεργαστούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Δεν μπορεί ένα κόμμα που κυβέρνησε τόσα χρόνια την Ελλάδα να εμφανίζεται ως το απόλυτο νέο. Κάλεσα τον κ. Μεϊμαράκη να μας πει ποιους υπουργούς θα έχει; Μπορεί να μας δώσει δυο τρία ονόματα υπουργών για να ξέρουμε με ποιους θέλει να κυβερνήσει; Το ίδιο βέβαια ρωτάμε και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος λέει ότι αυτοί με τους οποίους κυβέρνησε απέτυχαν. Ποιοι θα είναι δηλαδή οι επόμενοι; Με ποιους έχει σκοπό να κυβερνήσει; Αυτά τα ερωτήματα, χωρίς να πηγαίνουμε σε προσωπικές ακρότητες, πρέπει να απαντηθούν και από τους δυο.

Αναφερόμενος στους «παλιούς» και τους «νέους» της πολιτικής, ανέφερε:

Το παλιός και το νέος στην πολιτική δεν έχει σχέση ούτε με την ηλικία, ούτε με την  ημερομηνία ίδρυσης του κόμματος. Έχει να κάνει με το τι έχει εξυπηρετήσει όλα τα χρόνια της παρουσίας του. Όταν λοιπόν είσαι τόσα χρόνια υπουργός και έχεις κάνει τόσα ρουσφέτια δεν μπορείς να εμφανίζεσαι ως θεράπων των κακών της πολιτικής σκηνής. Ξέρουμε ποιος είσαι.

Σχολιάζοντας την επικοινωνιακή τακτική του Αλέξη Τσίπρα, υποστήριξε ότι «ο Τσίπρας επέλεξε την προηγούμενη φορά το παλιό στους ΑΝΕΛ και τώρα το επιλέγει, απ' ό,τι φαίνεται, στο ΠΑΣΟΚ. Μόνο που δεν ψηφίζει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας. Ψηφίζει η κοινωνία, η οποία έχει καταλάβει ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή πρέπει να βάλει μπροστά ανθρώπους που να μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας και που έχουν δοκιμαστεί στην πραγματική ζωή».

Για την τιμωρητική ψήφο, σημείωσε:

Δεν πρέπει να σκεφτούμε μόνο το πρώτο κόμμα, πρέπει να σκεφτούμε ποιος θα υπολογίσει και θα ασχοληθεί με την πραγματική Ελλάδα, και όχι τους μηχανισμούς των κομμάτων, στην επόμενη κυβέρνηση. Όχι τα κόμματα αλλά την πραγματική Ελλάδα. Εμείς στο Ποτάμι θεωρούμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Θεωρούμε ότι το έχουμε καταφέρει και γι' αυτό μας κατηγορούν άλλωστε, ότι είμαστε ένα κόμμα που δεν είμαστε κόμμα. Αυτό που το αναφέρουν κάποιοι ως αρνητικό που είναι το μεγάλο μας προσόν.

«Πρέπει να σκεφτούμε ποιος θα υπολογίσει και θα ασχοληθεί με την πραγματική Ελλάδα, και όχι τους μηχανισμούς των κομμάτων, στην επόμενη κυβέρνηση. Όχι τα κόμματα αλλά την πραγματική Ελλάδα. Εμείς στο Ποτάμι θεωρούμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Θεωρούμε ότι το έχουμε καταφέρει και γι' αυτό μας κατηγορούν άλλωστε, ότι είμαστε ένα κόμμα που δεν είμαστε κόμμα. Αυτό που το αναφέρουν κάποιοι ως αρνητικό που είναι το μεγάλο μας προσόν», επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε:

Εμείς έχουμε πει  ότι θα πρέπει να κάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις σε αυτό το μνημόνιο του Τσίπρα. Είναι ψεύτες όσοι λένε ότι θα το καταργήσουν. Είναι λαϊκιστές, ψαρεύουν ψήφους και αύριο θα βγουν να μας πουν "δεν μπορέσαμε". Υπάρχουν όμως αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα στους αγρότες έχουμε ζητήσει οι συνεταιρισμοί, οι νέοι συνεταιρισμοί και οι ομάδες αγροτών που είναι ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για την Ευρώπη, πρέπει να φορολογούνται 13%. Έτσι δίνεις τη δυνατότητα στους αγρότες να δίνουν την παραγωγή τους πιο διάπλατα, να παίρνουν καλύτερα λεφτά και να μην είναι έρμαια των κυκλωμάτων της παραοικονομίας στον αγροτικό τομέα. Ακόμη, δεν μπορούμε να δίνουμε τις επιδοτήσεις της Ευρώπης με βάση τα ιστορικά δικαιώματα. Πρέπει να δίνονται με βάση την πραγματική παραγωγή. Μετά, Πρέπει να καταργήσουμε αυτό που βάλανε το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι τρελό.  Άσε τις αλχημείες, όπως το 23% στα γηροκομεία. Οι άνθρωποι, βλέπουν αμερικάνικες ταινίες και νομίζουν ότι στα γηροκομεία πηγαίνουν οι άνθρωποι οι πλούσιοι για να παίζουν μπριτζ; Αυτά τα πράγματα, τα μικρά, τα συγκεκριμένα, πρέπει να διορθωθούν. Δεν διορθώνονται φυσικά φωνάζοντας συνθήματα. Διορθώνονται εάν κάτσεις σοβαρά στο τραπέζι έχεις να προτείνεις συγκεκριμένες λύσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στη «ρετσινιά» του μνημονιακού κόμματος, είπε:

Έχουμε δικαιωθεί και δεν καταλαβαίνουν ότι μας κάνουν διαφήμιση όταν μας αποκαλούν έτσι. Είπαμε 'φέρτε τη συμφωνία σήμερα να την υπογράψουμε' και εκείνοι την έφεραν μετά από 3 μήνες. Στο μεταξύ είχαν κλείσει οι τράπεζες και αυτή όλη η υπόθεση, με τις γνωστές παλινωδίες, μας στοίχισε κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια παραπάνω. Πόσο δίκιο είχα λοιπόν όταν έλεγα τότε  "φέρτε τη συμφωνία". Ας κάνουμε έναν οικονομικό απολογισμό. Ας πάρουμε δυο ανεξάρτητους οικονομολόγους να τους ρωτήσουμε: εάν η συμφωνία είχε έρθει τότε, τότε που το είχα πει εγώ, η χώρα θα ήταν ζημιωμένη σήμερα; Η απάντηση είναι "όχι". Η χώρα θα είχε κερδίσει πολλά. Θα είχε αποφύγει όλα τα καταστροφικά που έγιναν τους τρεις τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης τους ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα είχαν ξεφτιλιστεί οι συνταξιούχοι στις ουρές στον ΕΟΠΥΥ ή στις τράπεζες για να παίρνουν τα λεφτά με απλωμένο το χέρι. Και βεβαίως, και κυρίως, δεν θα είχαμε τις καταστροφικές για τις επιχειρήσεις συνέπειες των capital controls.