current views are: 3

6 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση06:00

Τσίπρας για Μεϊμαράκη: «Με λέει ψευτράκο και θα συνεργαστώ μαζί του;»

Συνέντευξη στον Γιώργο Αυτιά έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Δημοσίευση 06:00’
αρθρο-newpost

Συνέντευξη στον Γιώργο Αυτιά έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Γιώργο Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ο κ. Μεϊμαράκης με αποκαλεί ψευτράκο κι εγώ θα συνεργαστώ μαζί του;».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πορεία της διακυβέρνησης του λέγοντας πως τώρα είναι πιο έμπειρος.

«Εχουμε αέρα στα πανιά μας, όχι στα μυαλά μας, όμως. Περάσαμε φουρτούνα, αλλά το σκαρί ήταν καλό και προχωράμε μπροστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται με συμπαγή ιδεολογικό πλαίσιο, κανείς δε μας κατηγορεί ότι φλερτάρουμε με την ιδέα της δραχμής, κανείς δεν μας κατηγορεί ότι βάλαμε το κόμμα πάνω από την Ελλάδα. Είμαστε πιο έμπειροι, πιο προσγειωμένοι. Αισθάνομαι ότι τώρα, τα βήματα που έχω να κάνω, είναι βήματα σίγουρα». 

Ερωτηθείς για τον Σόιμπλε αν είπε στον Βαρουφάκη πόσα θέλουμε να φύγουμε από την Ευρώπη ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Ηταν το αποκορύφωμα ενός σχεδιασμού. Ο Σαμαράς επέσπευσε τις εκλογές γιατί ήξερε ότι έχει χρηματοδοτικό κενό 13 δισ. και ήξερε ότι έπρεπε να πάρει μέτρα. Δεν έβγαινε αυτό και γι’ αυτό έκανε την προεδρική εκλογή και σχεδίαζε την αριστερή παρένθεση. Αποκορύφωμα αυτού του σχεδίου ήταν το σχέδιο Σόιμπλε. Μου μετέφερε την πρόταση ο Γιάνης Βαρουφάκης».

«Μου μετέφερε την πρόταση Σόιμπλε για δημοψήφισμα «ευρώ ή δραχμή». Πήγα στη Ρίγα και ρώτησα τη Μέρκελ και ρώτησα αν τα υιοθετεί αυτά. Μου απάντησε ότι τις αποφάσεις παίρνει η καγκελάριος. 

«Μερικοί συνεργάτες μου έλεγαν να κάνω κάτι για να μη φύγουμε με τα ελικόπτερα. Μόλις έκανα κάτι, οι ίδιοι άνθρωποι αποφάσισαν να δραπετεύσουν από την ευθύνη για να μη λερώσουν τα χέρια τους. Αυτή η Αριστερά δεν έχει χώρο στην ιστορία.»

«Μας κουνάνε το δάχτυλο και θέλουν να μας φορτώσουν τις αμαρτίες 40 χρόνων αυτοί που κυβερνούσαν 40 χρόνια» πρόσθεσε. 

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ ο κ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο.

«Όποιος βγει πρώτος στις εκλογές, θα κάνει κυβέρνηση, έστω και χωρίς αυτοδυναμία. Για ποιο λόγο με συμπάθησε τόσο πολύ ο κ. Μεϊμαράκης; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του όταν με λέει ψευτράκο και πονηρούλη; Γιατί θέλει να συνεργαστούμε; Εχει στόχο ένα μήνυμα: ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά. Διότι μόνο έτσι μπορεί να πετύχει, θέλει να κατεβάσει τη δυναμική μας. Θέλουμε να κάνουμε τομές και μεταρρυθμίσεις. Συνεργασία, δεν υπάρχει δυνατότητα και περιθώριο να γίνει. Πέρα από την ιδεολογία, δεν υπάρχει κοινός στόχος». 

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «ο τόπος χρειάζεται αλλαγές και κυβέρνηση τετραετίας. Ξέρω πως θα τα κάνω και σε αυτή την αναμέτρηση δεν θα δώσω υποσχέσεις. Λέω στον ελληνικό λαό ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας. Εχω εμπειρία, γνωρίζω και τα λάθη μου. Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει τους καλύτερους, ακόμα κι αν δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι οικομενικό».

«Θα χτυπήσουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Όχι με αυτούς της Siemens και του Χριστοφοράκου, αλλά με τους καλύτερους. «Στις 20 του Σεπτέμβρη πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το παλιό. Δεν υπάρχει περίπτωση οικουμενικής κυβέρνησης».

Για τη Φώφη Γενηματά: «Δεν έκλεισα κανένα μάτι. Δε φέρει ευθύνη για τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο έχει βαρίδια το κόμμα».

Για το «κόμμα μέσα στο κόμμα»: «Το είχα καταλάβει πριν από το Πάσχα. Περίμενα ότι θα πάμε σε συνέδριο να ξεκαθαρίσουμε. Διαψεύστηκα και ο ελληνικός θα κρίνει και θα αποφασίσει».

Για το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα: «Θα είμαι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσει τη συμφωνία. Κάθε συμφωνία έχε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Ας δούμε τι παίρνουμε: Μου έλεγε η Μέρκελ «ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα». Τελικά περνάμε στον ESM και μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε για την επόμενη τριετία πλήρως για όλες τις ανάγκες.

Εχουμε δύο κέρδη: “Ντε φάκτο αναδιάρθρωση του χρέους και δεύτερον φεύγουμε από το αγγλικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε όρους ισοτιμίας στη δανειακή σύμβαση. Κανείς δεν θα υφαρπάξει δημόσια περιουσία μονομερώς. Και τρίτον το Ταμείο, έπειτα από 17 ώρες μάχη. Ο Σόιμπλε ήθελε έδρα το Λουξεμβούργο και κατάλαβα ότι δεν θέλει συμφωνία. Εγώ τους είπα «αν θέλετε την υπογραφή μου για να πουλήσω την Ακρόπολη, δεν θα το κάνω» και έφυγα τρεις φορές από το τραπέζι. Ήρθε ο Ολάντ και με ξανάφερε».

Για το αν θα ξαναπεράσουμε τα ίδια: «Είπα ότι έχουμε πίσω μας τα δύσκολα. Εχουμε συμφωνία με στέρεο έδαφος και θα γίνει απομείωση του χρέους. Εχω τη βάσιμη ελπίδα ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα ξεφύγουμε από αυτή τη μέγγενη».

Η συμφωνία έχει και θετικά, όπως το περιουσιολόγιο, τη διασταύρωση των στοιχείων για τραπεζικές καταθέσεις. Εχει στοιχεία που η ΝΔ δεν θέλει και αύξηση στο φόρο των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν κέρδη. Από τη συμφωνία δεν θα δραπετεύσουμε. Θα φύγουμε αν την εφαρμόσουμε σωστά και δώσουμε τις μάχες, όπως το χρέος, τα κόκκινα δάνεια. Θα προστατεύουμε την πρώτη κατοικία. Θα επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, στα εργασιακά. Αποτρέψαμε τις ομαδικές απολύσεις. Η ΝΔ τι λέει γι’ αυτά; Είναι υπέρ των απολύσεων για να υποστηρίξει το μεγάλο κεφάλαιο.

Με αυτή η συμφωνία που φέραμε, με τα αγκάθια της, κατακτήσαμε πέντε πράγματα που θέλουν όμως μάχες για να κερδηθούν».

«Ο κόσμος είδε τη μάχη που δώσαμε και ότι δεν παραδοθήκαμε» σημείωσε και συμπλήρωσε για τον ΦΠΑ: «Το πρόβλημα είναι η εισπραξιμότητα».

Για τις τράπεζες: «Είχαν σχέδιο οι Τούρκοι και όχι μόνο εκείνοι.

Για το δημοψήφισμα: «Δεν το μετανιώνω ούτε στιγμή και δεν περίμενα την αντεκδίκησή τους. Δεν περίμενα ότι θα κλείσουν τις τράπεζες με το δημοψήφισμα. Είχα πει σε Μέρκελ και Ολάντ ότι δεν δέχομαι τα μέτρα. Μου είχαν πει ότι θα προσπαθήσουμε να πάμε στο δημοψήφισμα χωρίς κλειστές τράπεζες και μου είπε η Μέρκελ ότι θα λέει πως το δημοψήφισμα είναι για το ευρώ».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Κανείς δε τόλμησε να ζητήσει απομάκρυνση Βαρουφάκη. Ήταν στοχοποιημένος και αυτό έκανε δύσκολες και τις δικές μου ενέργειες».

«Εχω μια οικογένεια που με στηρίζει και ποτέ δεν νόμισα ότι είμαι στην κορυφή του Ολύμπου. Σημασία έχει να τα έχεις καλά με τη συνείδησή σου κι εγώ τα έχω καλά με τις αποφάσεις που έχω πάρει» είπε για το ρόλο που έπαιξε η σύζυγός του σε όλη αυτή την περίοδο.

Για το χρέος: «Μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε εξελίξεις με τη μείωση. Ας αφήσουμε πίσω αυτά που περάσαμε και να δούμε την επόμενη μέρα. Το όραμα είναι συλλογικό. Θα τα καταφέρουμε».

 


σχετικα αρθρα