του Τάσου Τσιφόρου

Ανοικτές πόρτες προς τους ψηφοφόρους όλου του πολιτικού φάσματος μοιάζει να έχει ανοίξει η Νέα Δημοκρατία, γεγονός που εξηγεί, πέραν από την αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, και τις υψηλές πτήσεις, για τα δεδομένα της εποχής, που καταγράφει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν οι δημοσκόποι και φτάνουν στα κομματικά γραφεία της Συγγρού αλλά και της Κουμουνδούρου, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης καταφέρνει να «κουρέψει» τα ποσοστά όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ. Είναι εντυπωσιακό ότι η Ν.Δ. καταγράφει απευθείας μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ αλλά και έντονες ροές από Χρ. Αυγή και ΑΝΕΛ. Μόνος αλώβητος απο τη... γοητεία Μεϊμαράκη μοιάζει να παραμένει ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Παρά τις αποκλίσεις ανάλογα με τη μέτρηση, οι τάσεις είναι σαφείς. 

Η Ν.Δ μοιάζει να κερδίζει περίπου 2 έως 2,5 μονάδες απευθείας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ένα ποσοστό περί το 6-8% των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου του Ιανουαρίου δηλώνουν ότι τώρα θα στηρίξουν την κεντροδεξιά. 

Εκεί που η Ν.Δ. μοιάζει πραγματικά απειλητική είναι προς τα μικρότερα κόμματα καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις έχει καθαρά κέρδη σχεδόν μία μονάδα από ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, δηλαδή περίπου το 20% της δύναμης που είχαν τα δύο κόμματα τον Γενάρη. 

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Χρυσή Αυγή, από την οποία – παρά το μετριοπαθές αφήγημά του – ο Μεϊμαράκης αποσπά σχεδόν το 20% των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου. 

Το κόμμα, τέλος, που αποτελεί προφανή «στόχο», ανομολόγητο μεν αλλά στόχο, της Συγγρού είναι το Ποτάμι. Ήδη οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ροή διψήφιου ποσοστού ψηφοφόρων του Ποταμιού προς τη Ν.Δ., τάση που αναμένεται να ενισχυθεί εφόσον ο κ. Μεϊμαράκης δεν κάνει το λάθος και η πόλωση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακωθεί.