Στη συμφωνία «που αναγκάστηκε να υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στον εκβιασμό της χρεοκοπίας» αναφέρθηκε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στην εκπομπή Ακραίως του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε «κορμός της πολιτικής που θα εφαρμοστεί είναι το μνημόνιο, αλλά με σταδιακό απεγκλωβισμό». 

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι το «άκρον της κυβερνητικής πολιτικής», αλλά αφορά σε έναν τομέα. Έκανε λόγο για μια συμφωνία με σκληρά, νεοφιλελεύθερα, υφεσιακά μέτρα, ισχυρήστηκε πάντως ότι σε μεγάλο βαθμό η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τα αλλάξει.

Ο κ. Φίλης παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε πολλές από τις προεκλογικές του εξαγγελίες και γι'αυτό επέλεξε το δρόμο των εκλογών, ωστόσο προανήγγειλε λείανση των σκληρών μέτρων για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. 

«Το μνημόνιο θα εφαρμοστεί σταδιακά στα μέτρα που αφορούν στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και για τα σκληρά μέτρα θα βρούμε κοινωνικά αντίβαρα για ασθενέστερους οικονομικά πολίτες» υπογράμμισε το στέλεχο του ΣΥΡΙΖΑ

Με τα 83 δισ. ευρώ που πήραμε στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος, εξασφαλίζουμε τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για τα επόμενα 3 χρόνια. Αυτή είναι η πολιτική σταθερότητας και εξυγίανσης οικονομίας. Το μνημόνιο είναι ο βασικός κορμός, αλλά θα αλλάξουν τα σκληρά μέτρα. Η εφαρμογή και ο σταδιακός απεγκλωβισμός έχει να κάνει με σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, την εξυγίανση και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. 

Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να μην κουρευτούν οι καταθέσεις. «Η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία να γίνει μέχρι τέλος του έτους, ώστε να μην ισχύσει η ιστορία του κουρέματος καταθέσεων στην Ευρώπη» τόνισε. 

«Στο πρόγραμμα υπάρχουν μέτρα νεοφιλελεύθερης κοπής που εμείς θα προσπαθήσουμε να εξισορροπήσουμε» και δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και δεν θα δεχθεί ομαδικές απολύσεις. «Ποιος θα διαπραγματεύτεί καλύτερα τα εργασιακά, η Νέα Δημοκρατία που έχει στο DNA της τις ομαδικές απολύσεις ή μια κυβέρνηση που υποστηρίζει τις εργασιακές σχέσεις;» διερωτήθηκ, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Ο Νίκος Φίλης έθεσε το δεύτερο διακύβευμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου για το ποιος θα διαπραγματευτεί την απομείωση του ελληνικού χρέους:

Πετύχαμε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και τον Νοέμβριο και θα μπει στο τραπέζι. Θα πάρουμε τη συμφωνία για την απομείωση, που μπορεί να μην είναι κούρεμα ονομαστικής αξίας, αλλά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμή, τα χαμηλότερα επιτόκια και τις ανταλλαγές ομολόγων, θα έρθει μικρότερος λογαριασμός για να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Ποιος μπορεί να διαχειριστεί τη συζήτηση για το χρέος καλύτερα; Αυτοί που έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο, όπως η ΝΔ; 

Για το νέο ΤΑΙΠΕΔ τόνισε: «Εμείς δεν ξεπουλάμε, αλλά δημιουργούμε νέες υπεραξίες από τη δημόσια περιουσία της οποίας ένα μέρος θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους και ένα άλλο μέρος στην ανάπτυξη». 

Τέλος, χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση σε πολλά σημεία επιτυχημένη και «σε άλλα όχι».

«Επιδιώκουμε να είμαστε αυτοδύναμοι για να μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση» τόνισε και απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. «Δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλος συνασπισμός με τη ΝΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν θα αφήσουμε ακυβέρνητη τη χώρα». 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει, πρέπει να είναι κυβέρνηση τετραετίας  και ζήτησε σαφή και ισχυρή λαϊκή εντολή για την καλύτερη εφαρμογή του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Φίλης κατήγγειλε, τέλος, ότι μόλις έφυγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε εγκύκλιος για να κλείσουν μεγάλες φορολογικές εκκεμότητες.