current views are: 3

6 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση11:12

Χουλιαράκης: Δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων

Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων εκφράζει σε συνέντευξή του στο Βήμα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει την συμφωνία.

Δημοσίευση 11:12’
αρθρο-newpost

Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων εκφράζει σε συνέντευξή του στο Βήμα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει την συμφωνία.

Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων εκφράζει σε συνέντευξή του στο Βήμα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει την συμφωνία.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη: 

Οφείλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με την πρόσφατη συμφωνία ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία στην άσκηση μακροοικονομικής πολιτικής, να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία και να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης τον επόμενο χρόνο. Η συμφωνία χαρακτηρίζεται από ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή με ρεαλιστικούς στόχους. Υπάρχουν και πολλά δύσκολα μέτρα που επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο, ακόμη και τους φτωχότερους. Πλέον το μεγάλο στοίχημα είναι να διευρύνουμε τη φορολογική βάση στοχεύοντας στον κρυμμένο πλούτο και στη φοροδιαφυγή ώστε να ελαφρύνουμε γρήγορα τα χαμηλά εισοδήματα.

Ο υπουργός τονίζει ότι η προετοιμασία για την πρώτη αξιολόγηση ”πρέπει να αρχίσει αμέσως” και αοκαλύπτει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, την εφαρμογή του περιουσιολογίου, την πάταξη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων.
 
Σε σχέση με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης: 

Το διάστημα είναι πράγματι μικρό και η εξουσιοδότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης περιορισμένη. Οφείλουμε όμως να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με την πρόσφατη συμφωνία ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία στην άσκηση μακροοικονομικής πολιτικής, να εμπεδωθεί εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης μέσα στον επόμενο χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση, τα προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας θα επιστρέψουν και η υφεσιακή ροπή θα ενισχυθεί. Η συμφωνία ψηφίστηκε άλλωστε από το ελληνικό κοινοβούλιο με διευρυμένη πλειοψηφία μόλις πριν από τρεις εβδομάδες και αυτό οφείλει να το σεβαστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Το πρόσφατο πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία; Ο ίδιος υποστηρίζει: 
 
Τα προηγούμενα προγράμματα είχαν σημαντικά προβλήματα σχεδιασμού τόσο σε σχέση με το μέγεθος όσο και με τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και με την κοινωνικά άδικη κατανομή του βάρους της προσαρμογής αυτής. Η πρόσφατη συμφωνία χαρακτηρίζεται από σημαντικά ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή με ρεαλιστικούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό συμβάλλει όχι μόνο στη χαλάρωση της λιτότητας αλλά και στην αξιοπιστία του προγράμματος. Επιπλέον, είναι πιο δίκαιη η κατανομή του δημοσιονομικού βάρους ώστε να μην το σηκώσουν και πάλι οι πιο αδύναμοι. Θεωρώ ότι αυτό επιτεύχθηκε σε κάποιον βαθμό μέσω της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης στα υψηλά εισοδήματα, τους φόρους πολυτελείας κ.λπ. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και πολλά δύσκολα μέτρα που επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο, ακόμη και τους φτωχότερους. Το μεγάλο στοίχημα είναι να διευρύνουμε τη φορολογική βάση στοχεύοντας στον κρυμμένο πλούτο και στη φοροδιαφυγή ώστε να εξασφαλίσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και να ελαφρύνουμε γρήγορα τα χαμηλά εισοδήματα. Πεποίθησή μου είναι πως δημοσιονομική ισορροπία με κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία των οικονομικά ευάλωτων είναι εφικτή.
Αναφορικά με τα capital controls σημειώνει: 
 
Η λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης που προσφέρει η πρόσφατη συμφωνία και η εμπέδωση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία διαλύουν τον κίνδυνο της εξόδου από το κοινό νόμισμα και επιτρέπουν τη σταδιακή αλλά ταχεία άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάκαμψη. Η εμπέδωση εμπιστοσύνης θα πρέπει να προστατευθεί σαν κόρη οφθαλμού. Θα έλεγα πως η πολιτική σταθερότητα με την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης που μπορεί να συνδυάσει τη δημοσιονομική ισορροπία με την επιτυχή διευθέτηση του δημοσίου χρέους και την κοινωνική δικαιοσύνη θα βοηθούσε στην κατεύθυνση αυτή.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι αποκλείεται να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων:
 
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κατάσταση ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί, γιατί πολλές φορές παραγνωρίζεται, πως η πρόσφατη συμφωνία περιλαμβάνει την εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ ως το τέλος του επόμενου χρόνου. Τα 3,1 δισεκατομμύρια θα εξοφληθούν πριν από το τέλος του 2015 και θα αντισταθμίσουν σημαντικά τη σημερινή επιβράδυνση της οικονομίας.
 
 

σχετικα αρθρα