Την ανάγκη για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και όχι για μνημόνια διατύπωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο Βήμα, τονίζοντας ότι αν μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας, αυτό θα γίνει στη βάση ενός σχεδίου σωτηρίας.
 
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ποταμιού ζητά εντολή για λύσεις, θεωρώντας ότι το Ποτάμι θα κατακτήσει την τρίτη θέση και θα μπορέσει να επιβάλει τους όρους του την επόμενη ημέρα.
 
Όπως υπογραμμίζει, η κυβέρνηση που οραματίζεται περιλαμβάνει λογικούς, έντιμους, αποφασισμένους ανθρώπους, που ξέρουν τη δουλειά τους και δεν έχουν δεσμεύσεις με συμφέροντα και συντεχνίες.
 
Για την σύγκρουση παλιού-νέου σημειώνει:
Μα αυτή είναι η αληθινή σύγκρουση. Τα παλιά μυαλά - τα καινούργια μυαλά. Οι νέες ιδέες - οι παλιές ιδέες. Δεν έχει σχέση με την ημερομηνία γέννησης ανθρώπων ή κομμάτων. Υπάρχουν κάποιοι που γεννιούνται γέροι. Και υπάρχουν γέροι που η σπιρτάδα τους σε εξιτάρει. Εμείς δεν λέμε ότι είμαστε το νέο επειδή γεννηθήκαμε πριν από ενάμιση χρόνο. Εμείς είμαστε το καινούργιο γιατί δεν ζούμε μέσα σε βεβαιότητες. Το μυαλό μας το βουτάμε κάθε μέρα στην πραγματικότητα, ψάχνει, μελετάει, διορθώνει. Και αυτό έχει ανάγκη ο τόπος. Η παλιά λογική ότι τα κόμματα κουβαλούν μαζί τους αυθεντίες μάς οδήγησε στη χρεοκοπία. Και δεν εννοώ μόνο την οικονομική, αλλά και την πνευματική. 
Υποστηρίζει ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από άλλα πειράματα και ότι πρέπει να κυβερνηθεί από αυτούς που ξέρουν:
 
Αν βάλουμε αυτόν τον όρο, ίσως τα παλιά κόμματα να μην έχουν κανέναν υπουργό στην κυβέρνηση. Για να σοβαρευτούμε πάντως, η χώρα δεν έχει χρόνο για άλλα πειράματα. Πρέπει να κυβερνηθεί από αυτούς που ξέρουν, όχι από αυτούς που πετάνε ωραία συνθήματα. Ελπίζω να συμφωνούν και ο Τσίπρας και ο Μεϊμαράκης. Ειδικά για τον Μεϊμαράκη πιστεύω ότι συμφωνεί, αλλά δεν ξέρω αν θα τον αφήσει το κόμμα του. 
Σε σχέση με το σχέδιο του Ποταμιού για την Ελλάδα επεσήμανε:
Το σχέδιο είναι απλό και καθαρό. Μεταρρυθμίσεις αντί για μνημόνια. Στην εργασία, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία. Πρέπει για πρώτη φορά να κυβερνήσουν τη χώρα άνθρωποι που έχουν δουλέψει. Που γνωρίζουν τι σημαίνει ανεργία, δημιουργία, παραγωγή, λουκέτο. Και βέβαια, να κυβερνήσουν χωρίς πειραματισμούς. Η χώρα πέρασε επτά μήνες στον δοκιμαστικό σωλήνα διαφόρων κομματικών υπαρχηγών που παρίσταναν τους υπουργούς. Αυτή την εβδομάδα θα δείτε στο Internet 20 ανθρώπους του κινήματός μας να προτείνουν 20 συγκεκριμένες λύσεις. Στην Υγεία, στον τουρισμό, στη φορολογία, στον πολιτισμό. Δεν ζητάμε λευκή επιταγή. Εντολή για λύσεις ζητάμε.