"Για να κερδίσουμε το αύριο πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το χθες", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης,στη Θεσσαλονίκη.

"Το αύριο το οποίο οφείλουμε να κερδίσουμε, όπως λέει και το σύνθημά μας, αν θέλουμε να το κερδίσουμε, δεν πρέπει να είμαστε απλά νοσταλγοί του χθες, γιατί το σήμερα είναι δυσκολο. Πρέπει να ξεμπερδέψουμε με το χθες. Και για να ξεμπερδέψουμε με το χθες πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά", είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

"Να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο, να πάμε σε αυτό που ονομάζουμε αναπαλαισίωση. Να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα δώσουν μια νέα πνοή παραγωγική, δημιουργική στην ελληνική οικονομία αλλά και την ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν είναι μόνο το περιβάλλον, οι θάλασσες, τα νησιά μας, δεν είναι μόνο τα ποιοτικά μας προϊόντα, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας είναι και τα μυαλά που παράγονται σε αυτό τον τόπο".

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το περίπτερο της ΕΡΤ3, όπου δήλωσε: 

"Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου που έρχομαι αυτή τη χρονιά στην ανοιχτή ΕΡΤ3. Σε μια ΕΡΤ3 που ήταν πάντοτε ένας σταθμός καθοριστικός για την ενημέρωση στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και που παραμένει ένας πυλώνας πλουραλιστικής και αντικειμενικής ενημέρωσης. Κυρίως, όμως, παραμένει ένας πυλώνας που καταδεικνύει ένα διαφορετικό μοντέλο συνεργασίας αλλά και διεκδίκησης από πλευράς τον εργαζομένων. Είναι ένα παράδειγμα για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που περνάμε μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, ένα παράδειγμα αγώνα, συλλογικότητας, αλλά ταυτόχρονα και ευθύνης. Όχι, όμως, για το προσωπικό αλλά για το συλλογικό καλό.

Μ’ αυτή την έννοια θέλω να ευχαριστήσω αυτούς τους ανθρώπους που άντεξαν σε σκληρές συνθήκες και ταυτόχρονα να τους ευχαριστήσω που τώρα προσπαθούν να κάνουν αυτό που πρέπει, δηλαδή, το λειτούργημα της πλουραλιστικής ενημέρωσης, το οποίο πάντοτε τελεί υπό την διαρκή κριτική της κοινής γνώμης. Θέλω, λοιπόν, να ευχηθώ στην ΕΡΤ3, να συνεχίσει αυτή τη δημιουργική και ιστορική πορεία, αλλά και να καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές των τηλεθεατών όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας αλλά ολόκληρης της χώρας".

Νωρίτερα επισκέφθηκε τα περίπτερα της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HLEXPO Τάσο Τζήκα, ο διευθύνοντας σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης και μέλη της διοίκησης ξενάγησαν τον απερχόμενο πρωθυπουργό στην έκθεση.

Πρώτος σταθμός ήταν το Περίπτερο 15 όπου βρίσκεται το σταντ του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του ραδιοφωνικού σταθμού του «Πρακτορείο 104,9» όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Ψύλος και τον ενημέρωσε για την πορεία ανάπτυξης του πρακτορείου.

«Φαίνεται ότι η Έκθεση είναι μια 80χρονη που ξανανιώνει και είναι μια πυξίδα για την επόμενη ημέρα, που θέλουμε να είναι μια ημέρα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του και συνέχισε:

Η Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν πάντοτε ένα βαρόμετρο. Όταν η οικονομία ήταν σε μεγάλη πτώση και ύφεση, είχαμε μια Έκθεση συρρικνωμένη. Φέτος είχαμε μια έκπληξη. Περισσότερες επιχειρήσεις, περισσότερα περίπτερα και χωροταξικά μεγαλύτερος χώρος.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι πηγή έγκυρης, έγκαιρης και πλουραλιστικής πληροφόρησης. Στο Περίπτερο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και έρευνας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δοκίμασε μια τεχνολογική εφαρμογή που τον εμφάνισε να φοράει γραβάτα.

Στο Περίπτερο της ΕΥΑΘ του υπενθύμισαν το δημοψήφισμα που είχε βγάλει «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού σε ποσοστό 98% και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο η εταιρία. Στο Περίπτερο του υπουργείου Εργασίας έβγαλε φωτογραφία σέλφι με τους εργαζόμενους. Στο Περίπτερο της ΕΡΤ 3 τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Γιάννης Μυλόπουλος και εργαζόμενοι. Στο Περίπτερο 16 τον υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας παρουσία του κ. Τσίπρα. Στο Περίπτερο του ΟΛΘ τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιάννης Παντής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε, επίσης, τα Περίπτερα τη Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτών, του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και άλλων οργανισμών και φορέων.

Τελευταίος σταθμός ήταν το Περίπτερο 3 όπου εκτίθενται τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» της Θεσσαλονίκης, καθώς τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου.

Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε λεπτομερώς για την ιστορία τους και τις προσπάθειες για την επιστροφή τους.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευαν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι πρώην υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Χρήστος Σπίρτζης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Παρασκευόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Τάσος Κουράκης, Δημήτρης Μάρδας, Γιάννης Αμανατίδης, η εκπρόσωπος Τύπου Ολγα Γεροβασίλη, υποψήφιοι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Σωκράτης Φάμελος, Ρία Καλφακάκου, Κατερίναι Ιγγλέζη.

 Ο κ.Τσακαλώτος είπε ότι η γιαγιά του έμενε στη Θεσσαλονίκη, την επισκεπτόταν μικρός και έκανε λούνα παρκ στη Διεθνή Εκθεση κι έτσι εξήγησε και το γεγονός ότι υποστηρίζει την ομάδα του ΠΑΟΚ.