του Τάσου Τσιφόρου 

Η πρόταση που απηύθυνε, χθες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία της, πρώτης, ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε αίσθηση. Άλλωστε, πριν καν επιβεβαιωθεί η προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Μεϊμαράκης είχε παίξει με συνέπεια το χαρτί της υπερκομματικής συνεννόησης με στόχο την αποφυγή των εκλογών. 

Ωστόσο, πίσω από την ευθεία «επίθεση φιλίας» προς την Κουμουνδούρου δεν κρύβεται μόνον η εδραία πεποίθηση του Προέδρου της ΝΔ ότι τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που απαιτείται η ευρύτερη δυνατή σύνθεση για την αντιμετώπισή τους. Αποκαλύπτεται και η σαφής προσπάθεια της Συγγρού να εξουδετερώσει το ένα από τα δύο ισχυρά όπλα του κ. Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο προς τις κάλπες. 

«Το νέο και η Αριστερά» 

Το αφήγημα Τσίπρα, ελείψει εξαγγελιών και εναλλακτικών μετά την υπογραφή του Μνημονίου, συνοψίζεται σε δύο άξονες:

  •          στο «νέο» που πρεσβεύει ο Πρωθυπουργός, σε σχέση με τους περισσότερους αντιπάλους του που έχουν γράψει χιλιόμετρα στην πολιτική και εμπλέκονται, με τον ένα ή άλλο τρόπο, στην άμεση άσκηση εξουσίας, και
  •          στην επίκληση της Αριστεράς και μάλιστα τοποθετημένης στον άξονα «αριστερά – δεξιά». Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του κ. Τσίπρα στους βουλευτές (Λαφαζάνης κλπ) που έριξαν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, ούτε βέβαια και η αναφορές του στη Ν.Δ. ως «δεξιά». Πίσω από τις προσεκτικά επιλεγμένες τοποθετήσεις κρύβεται η επιδίωξη του κ. Τσίπρα να περιορίσει τις διαρροές του και, κυρίως, με την αναβίωση του «αντιδεξιού συνδρόμου» να πείσει μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του Ιανουαρίου να μην απέχουν αλλά να στηρίξουν, έστω και με βαριά καρδιά, τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτή την επικοινωνιακή και πολιτική στρατηγική του κ. Τσίπρα, απαντά ο κ. Μεϊμαράκης. Έχοντας ο ίδιος διατυπώσει, εγκαίρως, το αίτημα της συνεργασίας, και μάλιστα με πολύ πιο πειστικό και ήπιο τρόπο από τον προκάτοχό του στη Συγγρού, ο κ. Μεϊμαράκης προσπαθεί δύο πράγματα: αφενός να καθησυχάσει τους ευρισκόμενους σε στάση... αποχής αριστερούς ψηφοφόρους ώστε αυτοί να μην κινητοποιηθούν και αφετέρου να σηματοδοτήσει προς τους μετριοπαθείς ότι ο ίδιος και η Ν.Δ. αποτελούν τη βασική επιλογή για όσους θέλουν, την επομένη των εκλογών, τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης σε βάθος τετραετίας, ικανής να να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα. 

Το επιχείρημα της ακυβερνησίας θα τεθεί εμφατικά από τα γαλάζια στελέχη, και τον ίδιο τον Ευ. Μεϊμαράκη, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες καθώς πέραν του ότι απηχεί τον προβληματισμό της πλειοψηφίας των πολιτών (σ.σ. Το αίτημα για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ή οικουμενική κυβέρνηση κυριαρχεί ως απάντηση στις σχετικές δημοσκοπικές ερωτήσεις), εκτιμάται ότι «στριμώχνει» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε αρχικώς απορρίψει οποιαδήποτε συνεργασία με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας στη γραμμή της (άπιαστης) αυτοδυναμίας. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρήθηκε διόρθωση πορείας, με ευθείες ή υπαινικτικές αναφορές για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι, αν και ο κ. Τσίπρας πλήρωσε ακριβά την επιλογή της άρνησης συνεργασίας τις πρώτες ημέρες, υπάρχουν ακόμη περιθώρια προκειμένου να αποδομηθεί ως κυβερνητική επιλογή. Και βασικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η επιμονή Μεϊμαράκη στην ανάγκη συναινέσεων και συνεργασιών.