current views are: 1

7 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση11:29

Τσίπρας: Θέλουμε ισχυρή εντολή – Ο Μεϊμαράκης να ζητήσει συγγνώμη για τη ΝΔ

Ισχυρή εντολή για να εφαρμοστεί η συμφωνία, αλλά με αντισταθμιστικά μέτρα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει εκλογών, στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ. 

 

Δημοσίευση 11:29’
αρθρο-newpost

Ισχυρή εντολή για να εφαρμοστεί η συμφωνία, αλλά με αντισταθμιστικά μέτρα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει εκλογών, στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ. 

 

Ισχυρή εντολή για να εφαρμοστεί η συμφωνία, αλλά με αντισταθμιστικά μέτρα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ενόψει εκλογών, στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ.

Απέκλεισε συνεργασία με τη ΝΔ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί modus viventi ανάμεσα σε δύο πολιτικές δυνάμεις που είναι «σαν τη μέρα με τη νύχτα», ενώ ξεκαθάρισε -με τον τρόπο του- ότι θα παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και μετά από εκλογική ήττα. 

«Εγώ υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο. Κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δεν θα τους κάνει την χάρη ο ελληνικός λαός, θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε τον Γενάρη του 2015», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ζήτησε ισχυρή εντολή, υπερασπίστηκε τη διαπραγματευτική μάχη που έδωσε η κυβέρνησή του και υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα τηρηθεί:

Διεκδικούμε ισχυρή εντολή από το λαό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε, για να μη πραγματοποιηθεί το σχέδιο των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.

Ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως διεκδίκησε, έτσι θα πορευτεί. Όταν ήρθε η στιγμή για μια δύσκολη απόφαση, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη δύσκολη επιλογή. 

Κερδίσαμε πολλά, εφαρμόσαμε αυτούς τους 6 μήνες μια σειρά από φιλολαϊκά μέτρα. Φέραμε μια συμφωνία που έχει δυσκολίες αλλά δίνει τη δυνατότητα προοπτικής. Αυτή τη συμφωνία θα την τηρήσουμε προσπαθώντας στα κρίσιμα σημεία και στα ανοιχτά θέματα να δώσουμε τη μάχη ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία με στόχο να βρούμε ταυτόχρονα αντισταθμιστικά μέτρα με στόχο να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας και αυτό θα γίνει αν θα καταφέρουμε-και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε- την ελάφρυνση του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη που υπολογίζουμε το τελευταίο εξάμηνο του 2016 και την αλλαγή των κακώς κειμένων, με σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές.  

Σημείωσε, πάντως, ότι η συμφωνία έχει δυσκολίες που πρέπει να δούμε «πώς θα βρούμε αντισταθμιστικά μέτρα, όπως στην περίπτωση των αγροτών», ωστόσο τόνισε ότι κατάφεραν να σταματήσουν τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. 

Αναφορικά με το μέτρο του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είπε ότι επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προωθήσει την αντικατάστασή του, βρίσκοντας όμως ένα ισοδύναμο.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αναστολή του μέτρου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και προσανατολίζεται στο να βρει το ισοδύναμο εκείνο που δεν θα έχει επίπτωση στα δημόσια έσοδα, ώστε να το αντικαταστήσει. Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε ότι η υποκρισία περισσεύει, διότι το μέτρο το ψήφισε η ΝΔ στη Βουλή, χωρίς να φέρει καμία αντίρρηση.

Επισήμανε ότι το μέτρο δεν αποτελεί προγραμματική θέση και στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας: «Έχετε την εντύπωση ότι πήγαμε στη Σύνοδο στους δανειστές και είπαμε: βάλτε κι άλλα μέτρα, γιατί δεν βάζετε;», για να επισημάνει ότι ο αναγκαίος συμβιβασμός είχε και υποχωρήσεις. Σημείωσε ότι η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα οφέλη με την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και όχι της αύξησης του.

Ο Μεϊμαράκης να ζητήσει συγγνώμη για το κόμμα του

«Η ΝΔ απουσιάζει, επιλέγει το ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ ως επικοινωνιακή πολιτική. Δεν έχουν να συγκρίνουν πρόγραμμα, ο κ. Μεϊμαράκης δεν ξέρω αν θέλει να γίνει πρωθυπουργός, μπορεί να μην θέλει ή να μην μπορεί να αναλάβει τον δύσκολο ρόλο» τόνισε χαρακτηριστικά, επιτιθέμενος στη ΝΔ. 

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη να ζητήσει συγγνώμη όχι για τους χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό του, αλλά για όσα έκανε η Νέα Δημοκρατία τα προηγούμενα χρόνια και γιατί όπως είπε «όταν εμείς ματώναμε για να σταματήσει ο λαός να ματώνει εκείνος έλεγε ότι κωλυσιεργούμε». 

«Με επικοινωνιακά κόλπα δεν κάνουμε δουλειά, έχουμε να συγκρίνουμε τη συμφωνία που φέραμε σε σχέση με αυτά που πρότειναν οι εταίροι μας» ανέφερε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι οι αντίπαλοί τους «είχαν σχεδιάσει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, ενώ Θεωρούσαν τους «έξω» συνεργάτες τους».

«Το κρίσιμο δίλημμα είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ φέρνοντας μαζί και όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών» τόνισε, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει  συνεργασίες.

Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και με ήττα

«Μάλλον δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα από μένα» είπε χαμογελώντας ο κ. Τσίπρας, απαντώντας με χιούμορ  σε ερώτηση για το εάν θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που το κόμμα του έρθει δεύτερο στις εκλογές. 

Την ίδια ώρα, άφησε βαρείς υπαινιγμούς για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, και την πολιτική που πρεσβεύει, με αφορμή ερώτηση για τις επαφές που έγιναν με τον Πούτιν στη Ρωσία. 

Στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά, εμπορικές συνεργασίες προσπάθησα να κάνω. Κάποιοι είχαν αυταπάτες ότι η Ρωσία ήταν συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης…

Επίθεση με αφορμή το προσφυγικό

Δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και το Ποτάμι και προσωπικά τον Σταύρο Θεοδωράκη, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα, στο οποίο προσέδωσε παγκόσμιες διαστάσεις. Όπως είπε:

Δεν το περίμενα αυτό από τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος λέει ότι είναι και αριστερός. Να λαϊκίζει χειρότερα και από την Χρυσή Αυγή για το θέμα της μετανάστευσης. Τι περίμεναν δηλαδή, να βυθίζουμε λέμβους με πρόσφυγες; 

Αντί να απολογηθούν που άφησαν το πρόβλημα, ενώ ήξερα το προσφυγικό κύμα που έρχεται, μας κάνουν και υποδείξεις και λένε ότι εμίς φταίμε που ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα ανοίξαμε; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέρουμε; 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Δείτε πώς μετέδωσε το newpost τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα:

Live bloging*


σχετικα αρθρα