Το δικό τους... “restart” αναζητούν Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, με το στοίχημα της (επανα)συσπείρωσης της κομματικής βάσης αλλά και ευρύτερα, όσων τους ψήφισαν τον περασμένο Ιανουάριο να αποτελεί το βασικό ζητούμενο, και ενώ ο χρόνος πιέζει αφόρητα πλέον. 

Το επιτελείο του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου μπορεί να είναι ανήσυχο για τη συσπείρωση, που παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (1 στους 2 ψηφοφόρους του Ιανουαρίου), γνωρίζοντας ότι εκλογική νίκη με τέτοια συσπείρωση ισοδυναμεί περίπου με... θαύμα. Από την άλλη όμως,  συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι το «κλειδί» της νίκης παραμένει στα δικά τους χέρια και στην ικανότητά τους να «μπετονάρουν» μεγαλύτερο τμήμα της εκλογικής τους βάσης. 

Και μεταξύ εκείνων που ο Αλ. Τσίπρας -που παραμένει το δυνατό «χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ ό,τι και αν λένε «φίλοι» και αντίπαλοι- θα επιχειρήσει να ξανακερδίσει, είναι μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων (περί το 10% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, άρα ένα ποσοστό κοντά στο 3,5%), με εκλογική «καταγωγή» τη ΝΔ. 

Είναι εκείνοι δηλαδή που παραδοσιακά ψήφιζαν Δεξιά, αλλά τον Ιανουάριο πήραν τη μεγάλη απόφαση και πέρασαν τον ...Ρουβίκωνα. Τώρα, με βάση τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, οι ψηφοφόροι αυτοί σε μεγάλο βαθμό επιστρέφουν, για διάφορους λόγους, στην παλιά τους... κοίτη, προκαλώντας διπλή ζημιά στην Κουμουνδούρου (και χάνει δικούς της ψηφοφόρους και κατευθύνονται στο βασικό αντίπαλο). 

Κατά συνέπεια, η επιλογή είναι σαφής και θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες: κατά μέτωπο επίθεση στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με ταυτόχρονη προβολή των ηγετικών ικανοτήτων του Αλ. Τσίπρα και των επιτευγμάτων της κυβέρνησής του (παρά τα λάθη, τις καθυστερήσεις, τις αστοχίες κ.ο.κ.). Η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος, απόψε, στη ΔΕΘ, εκτιμούν εξάλλου ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ευόδωση του στόχου. 

«Ο Τσίπρας διαπραγματεύεται σκληρά και η χώρα τον έχει ανάγκη στα επόμενα κρίσιμα ραντεβού με τους δανειστές, με κυριότερο τις συζητήσεις για το χρέος», είναι, έτσι, μια φράση που θα ακούσουμε πολλές φορές ακόμη τις επόμενες 14 ημέρες από τα χείλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ο αγώνας του Αλ. Τσίπρα θα έχει τα χαρακτηριστικά... διμέτωπου, καθώς ένα άλλο ένα 3,5% χάνει προς την πλευρά της Λαϊκής Ενότητας, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μένει μεν σταθερός στους χαμηλούς τόνους έναντι των πρώην συντρόφων του, υπογραμμίζοντας συγχρόνως όμως τον κίνδυνο της αριστερής παρένθεσης (και άρα, της επιστροφής στην εξουσία των Μ. Βορίδη, Αδ. Γεωργιάδη κ.α.)...