Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι η προϋπόθεση για να αρχίσει συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μιλώντας σε  συνέδριο στη Λιουμπλιάνα ο επικεφαλής του μόνιμου ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης σημείωσε ότι «οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα υπάρξουν εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και οι  θεσμοί το επιβεβαιώσουν στην αξιολόγηση του προγράμματος».

Διευκρίνισε ακόμη ότι οι πιθανές συζητήσεις για το χρέος το φθινόπωρο θα μπορούσαν να εστιαστούν στην επιμήκυνση της ωρίμανσης, την αναβολή των επιτοκίων και τη μεταφορά των κερδών από τα ομόλογα στην ΕΚΤ (SMPs).

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα.

«Δεν έχει καθοριστεί σε τι βαθμό θα συνεισφέρει το ΔΝΤ, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συμμετάσχει αργότερα φέτος», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι ενώ μειώνεται το μερίδιο του ΔΝΤ στην βοήθεια προς την Ελλάδα, «ποτέ δεν θα αποχωρήσει εντελώς» από την παροχή βοήθειας προς την κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς αυτές οι χώρες είναι τα μέλη του.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το Ταμείο παρείχε στα κράτη-μέλη της Ευρώπης περισσότερη βοήθεια απ’ ό,τι σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου συνολικά.

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε πως είναι βέβαιος ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά χωρίς πλήρη δημοσιονομική ένωση. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε πολύ παραπέρα για την καλή λειτουργία της ευρωζώνης» είπε χαρακτηριστικά.