current views are: 5

7 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση11:53

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τα ονόματα, οι ανατροπές και το παρασκήνιο

Με τη «σφραγίδα» του Αλέξη Τσίπρα πέφτει η αυλαία στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, και ενώ σε ό,τι αφορά εκείνο του Επικρατείας τυπικά δεν έχει κλειδώσει ακόμη η σύνθεσή του (υπάρχει περιθώριο για τρεις ημέρες ακόμη). 

Δημοσίευση 11:53’
αρθρο-newpost

Με τη «σφραγίδα» του Αλέξη Τσίπρα πέφτει η αυλαία στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, και ενώ σε ό,τι αφορά εκείνο του Επικρατείας τυπικά δεν έχει κλειδώσει ακόμη η σύνθεσή του (υπάρχει περιθώριο για τρεις ημέρες ακόμη). 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Με τη «σφραγίδα» του Αλέξη Τσίπρα πέφτει η αυλαία στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, και ενώ σε ό,τι αφορά εκείνο του Επικρατείας τυπικά δεν έχει κλειδώσει ακόμη η σύνθεσή του (υπάρχει περιθώριο για τρεις ημέρες ακόμη). Ηχηρές πολιτικές μετεγγραφές μπορεί να μην υπάρχουν (πλην του Μάρκου Μπόλαρη), υπάρχουν όμως τα ονόματα από τον Πολιτισμό που εντυπωσιάζουν: Η Ραλία Χρηστίδου στην Β’ Αθηνών και ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης στην Κοζάνη. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει, έτσι, την εκλογική περιφέρεια με την οποία είχε ταυτισθεί πριν ακόμη εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά, την Α’ Αθήνας, και επιλέγει δύο μεγάλες Περιφέρειες της επαρχίας, στέλνοντας έτσι το σήμα στα στελέχη του κόμματός του ότι αυτή η μάχη εκεί πρωτίστως θα δοθεί. Το κλείσιμο της ψαλίδας (υπέρ της ΝΔ) μεταξύ των αγροτών είχε συμβάλει αρκετά άλλωστε στην κατάκτηση της νίκης τον περασμένο Ιανουάριο, εκεί θα δοθεί, ξανά, η μάχη, με δεδομένο μάλιστα ότι το 3ο Μνημόνιο πλήττει αρκετά τον κόσμο της υπαίθρου. 

Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης είναι, λοιπόν, οι δύο εκλογικές περιφέρεις που έχει επιλέξει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στα υπόλοιπα ψηφοδέλτια: στο Επικρατείας έγινε η ανατροπή, με τον Γιάννη Δραγασάκη να φιγουράρει ως το πιθανότερο όνομα ως επικεφαλής αυτού, με την Θεανώ Φωτίου στην 2η θέση, τον Νίκο Κοτζιά στην 3η και την Τασία Χριστοδουλοπούλου στην 4η. Εκτός αν, και στην περίπτωση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας φυλά «άσο» στο μανίκι του… 

Δραγασάκη δοθέντος, επικεφαλής στην Β’ Αθηνών θα είναι ο ΠΑΣΟΚογενής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ πολύ δυνατή θα είναι και η τετράδα που ακολουθεί: Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Μπαλάφας. 

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την Α’ Αθηνών ανοίγει εκεί μια θέση για τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ως επικεφαλής της σχετικής λίστας, ο οποίος μαζί με τους Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Νίκο Βούτση και Νίκο Φίλη συνθέτουν μια δυνατή ομάδα απέναντι στον αντίπαλον δέος της Ζωής Κωνσταντοπούλου. 

Αντιστοίχως, αντίπαλον δέος του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Β’ Πειραιώς θα είναι ο Δημήτρης Βίτσας

Επιπλέον: ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς θα καλύψει το κενό του Αλέξη Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής (ο τελευταίος έκανε το τελευταίο… λάθος στη σαββατιάτικη Κεντρική Επιτροπή, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγο για «βαρώνους» μέσα στο κόμμα).

Ενώ ένας ακόμη εξωκοινοβουλευτικός, ως τώρα, υπουργός, ο Νίκος Παρασκευόπουλος θα είναι ο πρώτος της λίστας στην Α’ Θεσσαλονίκης. Εδώ, όμως, βρίσκεται και η σημαντικότερη μετεγγραφή: ο Μάρκος Μπόλαρης στην 4η (εκλόγιμη) θέση. Ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα δοκιμαστεί στη Μεσσηνία, κόντρα στον Θανάση Πετράκο της Λαϊκής Ενότητας…


σχετικα αρθρα