Μηνύματα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την Αυστρία.

«Η προσφυγική κρίση δεν είναι κάπου μακριά. Συμβαίνει ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Χτυπά την πόρτα ενός κράτους μέλους της ΕΕ μετά το άλλο» τόνισε, σημειώνοντας ότι «για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση πρέπει να δράσουμε ως μια πραγματική Ένωση. Να δράσουμε με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν θα γυρίσει την πλάτη της στα κράτη μέλη που έχουν ανάγκη στήριξης ή στα άτομα που χρειάζονται προστασία. Ο,τιδήποτε λιγότερο θα ήταν ανάξιο των αρχών και των αξιών στις οποίο οικοδομήθηκε η Ευρώπη» και σημείωσε:

Θέλω εξ αρχής να είμαι σαφής: Η Ευρώπη έχει καθήκον να προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη. Η απόδοση ασύλου δεν είναι μια απλή χειρονομία. Είναι ευθύνη που απορρέει όχι μόνο από τις διεθνείς μας δεσμεύσεις αλλά, πάνω απ 'όλα, από τις ανθρωπιστικές αξίες και αρχές της Ευρώπης.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος συνέχισε λέγοντας ότι «η γενναιόδωρη χειρονομία της Αυστρίας και της Γερμανίας να υποδεχθούν πρόσφυγες, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ουγγαρία, και η αγάπη και υποστήριξη από πολίτες και ΜΚΟ, είναι παράδειγμα ευρωπαϊκής ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Και τόνισε:

Η κρίση αυτή δεν είναι στιγμιαία, η οποία κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί. Η προσφυγική κρίση είναι σοβαρή και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι και συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.
Αλλά τα τραγικά αυτά γεγονότα και οι φρικτές εικόνες θα πρέπει να είναι μια σκληρή υπενθύμιση για εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν ότι αυτή η κρίση δεν μπορεί ή δεν πρέπει να τους αφορά.

Η Αυστρία έχει επηρεαστεί άμεσα από την κρίση, με την κατάσταση και κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Και θέλω να ευχαριστήσω την χώρα σας για τις ακούραστες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλες τις αρμόδιες αρχές - τοπικές, περιφερειακές και εθνικές - για την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης και, φυσικά, τον εξαιρετικό συντονισμό της Υπουργού Johanna Mikl-Leitner. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και την Γερμανία.

Απευθυνόμενος προς την Αυστρία ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι «σήμερα, η επίσκεψη με βοήθησε να διαμορφώσω μια σαφέστερη εικόνα για τις κακουχίες των ανθρώπων αυτών και για τις προκλήσεις που η Αυστρία αντιμετωπίζει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ για να στηρίξει τη χώρα σας με κάθε δυνατό τρόπο. Για παράδειγμα, έχουμε ήδη αποφασίσει να δώσουμε στην Αυστρία πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια έκτακτης ανάγκης από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη (AMIF). Η επείγουσα αυτή βοήθεια προστίθεται στα 97 εκατομμύρια που έχουν ήδη διατεθεί στην Αυστρία για την περίοδο 2014-2020, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και του ασύλου».

Και προσθέτει ότι «παράλληλα, εργαζόμαστε σε πολιτικό επίπεδο ώστενα εκτονωθεί η πίεση από τα Δυτικά Βαλκάνια. Για το σκοπό αυτό, θα οργανώσουμε τον Οκτώβριο ένα συνέδριο με σκοπό την αύξηση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Επιτροπή έχει ήδη δρομολογήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης της μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, ύψους 8.000.000 ευρώ», συμπληρώνοντας:

Η στήριξη των κρατών μελών πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην Αυστρία. Γι 'αυτό προτείναμε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ώστε οι χώρες αυτές να ανακουφιστούν από τις πιέσεις.

χουμε επίσης διαθέσει κονδύλια και πόρους για τη δημιουργία «hotspots» στις δύο αυτές χώρες ώστε να βοηθήσουν στην άμεση δακτυλοσκόπηση και ταυτοποίηση των εισερχόμενων μεταναστών.

Έχουμε επίσης προσφέρει στην Ουγγαρία πολύπλευρη στήριξη και ελπίζουμε ότι οι ουγγρικές αρχές θα την αποδεχτούν σε πνεύμα συνεργασίας.

Είναι επίσης προφανές ότι το σημερινό σύστημα του Δουβλίνου θα πρέπει να προσεχτικά να επαναξιολογηθεί. Σε λίγους μήνες, η Επιτροπή θα ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης για να εντοπίσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις. Και όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, είμαι έτοιμος να προβώ στις αναγκαίες βελτιώσεις.

Τέλος, ο έλληνας Επίτροπος υπογράμμισε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά των διακινητών. «Αλλά για να κερδίσουμε, πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί. Πρέπει να συνενώσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους μας και να ενισχύσουμε την πανευρωπαϊκή μας συνεργασία. Πριν από λίγα λεπτά, οι ειδικοί σας μοιράστηκαν μαζί μου τις βέλτιστες πρακτικές σας για την καταπολέμηση των διακινητών. Το παράδειγμα αυτό υπογραμμίζει την έμπρακτη στήριξη της Αυστρίας στο Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής για την καταπολέμηση των διακινητών» κατέληξε.