current views are: 1

7 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση18:57

Λαφαζάνης για Τσίπρα: Με τις εκλογές πήγε για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος

Αιχμές για τη διαπραγματευτική τακτική της απερχόμενης κυβέρνησης άφησε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλεγε ψέματα, αλλά είχαν καλλιεργηθεί αυταπάτες». 

Δημοσίευση 18:57’
αρθρο-newpost

Αιχμές για τη διαπραγματευτική τακτική της απερχόμενης κυβέρνησης άφησε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλεγε ψέματα, αλλά είχαν καλλιεργηθεί αυταπάτες». 

Αιχμές για τη διαπραγματευτική τακτική της απερχόμενης κυβέρνησης άφησε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλεγε ψέματα, αλλά είχαν καλλιεργηθεί αυταπάτες». Παράλληλα απέρριψε την κατηγορία πως ο ίδιος και η Αριστερή Πλατφόρμα έριξαν την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι «με την απόφαση για εκλογές, ο κ. Τσίπρας πίστευε πως πήγε για μαλλί, αλλά βγαίνει κουρεμένος».

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως «δεν είναι εφικτό μέσα στην ευρωζώνη να καταργηθεί το μνημόνιοΚαι εάν υπήρχε μία πιθανότητα μίας ισορροπημένης συμφωνίας θα μπορούσε να επιτευχθεί μονάχα εάν είχαμε ένα εναλλακτικό σχέδιο στο τραπέζι» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

Δεν είπαμε ψέματα, απλά είχε καλλιεργηθεί μία αυταπάτη και εγώ πάντα την κατακεραύνωνα στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ως Αριστερή Πλατφόρμα καταψηφίζαμε κάθε απόφαση από το συνέδριο και έπειτα. (…) Στην κρίσιμη στιγμή, έγινε η μεγάλη αναδίπλωση. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε από τη σύγκρουση με το κατεστημένο, να εφαρμόσει το μνημόνιο.

Απέρριψε εξάλλου τις κατηγορίες ότι ο ίδιος και οι 24 βουλευτές που αποχώρησαν και συγκρότησαν τη Λαϊκή Ενότητα, έριξαν την κυβέρνηση. «Γιατί δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση τελικά;» διερωτήθηκε και συνέχισε:

Γιατί ίσως τελικά να φοβήθηκε πως θα τη λάμβανε, από τα υπόλοιπα κόμματα. Εμείς είχαμε πει βεβαίως πως δεν θα ψηφίσουμε, αλλά ήμασταν 25 βουλευτές. Αλλά υπήρχαν ακόμη 40 βουλευτές που δεν ψήφισαν τη συμφωνία αλλά κατά δήλωσή τους θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά και το Ποτάμι είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απέχει από την ψηφοφορία. (…) Δεν έπεσε η κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πάει σε εκλογές. Γιατί πίστευε πως θα πάρει αυτοδυναμία και θα «ακυρώσει» το Όχι.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, σημείωσε πως «ο κ. Τσίπρας πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Πήγε σε εκλογές – εξπρές έπειτα από το όχι μας, πιστεύοντας πως θα μας αιφνιδίαζε, και πίστεψε επίσης πως θα επικρατήσει με περίπατο. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε». 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας, σημείωσε πως για εφαρμοστεί, χρειάζεται η εισαγωγή εθνικού νομίσματος, απορρίπτοντας ωστόσο τον χαρακτηρισμό «κόμμα της δραχμής». 

«Θεωρώ ανοησία αυτό τον χαρακτηρισμό» είπε και συνέχισε πως «η αλήθεια είναι πως έχουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, που λέει όχι στη λιτότητα, όχι στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, όχι στη φορολεηλασία.  Λέμε όχι στην υποτέλεια, γιατί η Ελλάδα τώρα είναι μία αποικία στην ευρωζώνη. (…) Όμως αρχίζουν οι περιορισμοί».

Και πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης:

Εάν το πως εγώ αυτό το πρόγραμμα στην τρόικα θα πάρω αρνητική απάντηση και θα κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και θεωρώ πως είναι αδύνατο να εφαρμοστεί εντός της ευρωζώνης. Και αυτό γιατί η ευρωζώνη είναι πολιτική, ιδεολογική, μονοδρομημένη κατεύθυνση. Για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα διεξόδου από αυτή την κρίση, χρειάζεται η εισαγωγή εθνικού νομίσματος. 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας σημείωσε πως «υπάρχει μία τρομοφοβία γύρω από τη εθνικό νόμισμα», ενώ υποστήριξε πως η συγκεκριμένη συζήτηση «δεν άνοιξε ούτε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ». 

Ο κ. Λαφαζάνης, κληθείς να απαντήσει για το τι θα έκανε στη θέση του Αλέξη Τσίπρα είπε πως θα είχε «σχεδιάσει μία πρόταση και εναλλακτική εκτός ευρωζώνης. Και έχω πει πως από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να την είχαμε σχεδιάσει αυτή την πρόταση και να τη βάλουμε πάνω στο τραπέζι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές».

Έσπευσε να σχολιάσει πάντως πως δεν γνώριζε το «σχέδιο Βαρουφάκη» για εναλλακτικό σχέδιο. 

«Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ νούμερο δύο»

Για την ταυτότητα του νέου κόμματος, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως «δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ νούμερο δύο». Όπως είπε, «κρατάμε ό,τι καλύτερο από τις παραδόσεις του κόμματος. Κρατάμε τη συμμετοχή στα κινήματα και τον ριζοσπαστισμό. Δεν κρατάμε όμως τη διπλή γλώσσα και την ασυνέπεια. Εμείς έχουμε ως προμετωπίδα τη συνέπεια λόγων και έργων. Έχουμε πρόγραμμα με αρχή, και τέλος». 

«Υπήρχε μία εσωτερική αντίφαση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε ριζοσπαστικές διακηρύξεις, όμως ήταν προσκολλημενο στο Ευρωπαϊκό κατεστημένο. Γιατί ταύτιζε την Ευρώπη με το σημερινό κατεστημένο που τρώει τα σωθικά της Ένωσης» υποστήριξε αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Πάντως, έσπευσε να σημειώσει πως δεν χάλασαν οι προσωπικές του σχέσεις με τον απερχόμενο πρωθυπουργό. «Ποτέ μου δεν προσωποποιούσα τους αντιπάλους μου, πότε δεν τους μισούσα. Μπορεί να έχουμε σκληρή αντιπαράθεση, αλλά αυτό δεν εμποδίζει να έχω μία προσωπική σχέση. Η διαφορά μας είναι πολιτική και ξέρω να εκτιμώ στους πολιτικούς μου αντιπάλους την προσωπικότητα» είπε.


σχετικα αρθρα