ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεϊμαράκης: Εάν κερδίσω θα απευθυνθώ στο δεύτερο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2015, 23:16 / Ανανεώθηκε 8 Σεπτεμβρίου 2015, 01:24
Μεϊμαράκης: Εάν κερδίσω θα απευθυνθώ στο δεύτερο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης
Facebook Twitter Whatsapp

Επίθεση στον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή στον Ενικό, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ωστόσο εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε το σχέδιό του σε περίπτωση που κατακτήσει την πρωτιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επίθεση στον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή στον Ενικό, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ωστόσο εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε το σχέδιό του σε περίπτωση που κατακτήσει την πρωτιά.

«Το πρώτο κόμμα υποχρεούται να απευθυνθεί στο δεύτερο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ειδικά από τη στιγμή που το κόμμα αυτό,  δέσμευσε τη χώρα σε ένα τριετές πλαίσιο, καθώς αυτό διαπραγματεύτηκε, αυτό συζήτησε και αυτό έφερε τη συμφωνία.  Κανείς δεν γνωρίζει πιο είναι αυτό το πλαίσιο ολοκληρωμένο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως ακόμα και εάν το επόμενο πρώτο κόμμα έχει ικανή πλειοψηφία για να εφαρμόσει το πρόγραμμα, «απαιτείται συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και των θεσμικών παραγόντων. Με τα Επιμελητήρια, τους Δήμους, τους πολίτες. Για αυτό είπα πως πρέπει να συνεννοηθούμε και να συζητήσουμε».

«Τι σημασία έχουν τα πρόσωπα; Σημασία έχει να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει αλλιώς» υπογράμμισε και σημείωσε ότι η χώρα θα κυβερνηθεί μετά τις εκλογές, ωστόσο το ζήτημα είναι να υπάρξει εθνικό σχέδιο, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα δεν είναι εάν θέλω ή δεν θέλω να γίνω πρωθυπουργός. Εγώ δεν είμαι αλαζόνας – ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα εγκαινιάζει τη ΔΕΘ για τα επόμενα χρόνια – σαφώς θα λάβω την εντολή και θα προσπαθήσω να σχηματίσω κυβέρνηση. Αλλά δεν είναι η θέση για μένα το παν», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης και συνέχισε:

Μόλις πάρω την εντολή θα απευθυνθώ στον κ. Τσίπρα και θα του θέσω ορισμένα ζητήματα και εάν συμφωνήσουμε σε όλα, δεν θα τα χαλάσουμε στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Εφόσον συμφωνήσουμε στην πολιτική – που δεν το πιστεύω- μπορούμε να συζητήσουμε το πρόγραμμα. 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να στηρίξει πρόσωπα εκτός ΝΔ σε μία πιθανή κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι «εφόσον υπάρχει κάποιος με διάθεση και προσόντα, δεν υπάρχει λόγο να μην τον αξιοποιήσουμε εάν το θέλει.  Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι άξιων και ικανών να λύσουν τα προβλήματα».

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Αφού εξέφρασε τη διαφωνία του για την προσφυγή στις κάλπες λέγοντας πως «έχουμε ένα νέο μνημόνιο που συζητήθηκε ελάχιστα και κανείς δεν γνωρίζει το πλαίσιο στο οποίο θα πορευτούμε» εξαπέλυσε πυρά κατά του απερχόμενου πρωθυπουργού:

Ο κ. Τσίπρας έφτασε σε επίπεδο εθνικού ηγέτη. Έλαβε 221 ψήφους για να πάει να διαπραγματευτεί και αυτός σκεφτόταν να μας πάει σε εκλογές. Ο κ. Τσίπρας δεν δικαιολογείται που πήγε τη χώρα σε εκλογές. Ούτε ζήτησε νομιμοποίηση πριν τη συμφωνία, ούτε ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης. 

Σε αυτό το πλαίσιο, αφού χαρακτήρισε «άχρηστο» και «διχαστικό» το δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι χάρη αυτού έκλεισαν οι τράπεζες ενώ όπως είπε, δεν γίνεται «κάθε χρόνο και κάθε εξάμηνο να πηγαίνουμε σε εκλογές» ενώ τόνισε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η χώρα άλλαξε επτά πρωθυπουργούς.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον απερχόμενο πρωθυπουργό, τον στηλίτευσε γιατί απέκλεισε τη μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. «Ο Τσίπρας έχει τυφλωθεί από την αλαζονεία;» διερωτήθηκε και συνέχισε:

Γιατί επιθυμεί κυβέρνηση είτε με αυτοδυναμία είτε με συνεργασία με τους ΑΝΕΛ; Ζήτημα είναι η ευρύτατη συνεργασία, καθώς τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα, όμως ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως χαρακτήρισε φυσιολογική την ένταση προ των εκλογών και επανέλαβε ότι αν το «ψευτράκος» αποτελεί πρόβλημα, τότε ανακαλεί. «Δεν είμαι δήθεν, δεν τον έβρισα, δεν κρύφτηκα ποτέ», εξήγησε και ανέφερε ότι οι πολίτες πλέον συγκρίνουν τα έργα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με το «ροζ» συννεφάκι που περιέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. «Η φραστική αντιπαράθεση δεν μπορεί να δηλητηριάσει την πολιτική σχέση», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για το «παλιό και το καινούργιο», είπε πως «ο κ. Τσίπρας είναι πιο κατεστημένο από εμάς. Με κρίνει ηθικά όταν μιλάει για το κατεστημένο. Είναι δυνατόν να υποβιβάζεται τόσο πολύ ηθικά η συζήτηση;», διερωτήθηκε και συνέχισε:

Και δεν τον τιμάει αυτό που κάνει, ούτε η συμπεριφορά του απέναντί μου γιατί την ώρα που εγώ τον στήριζα αυτός με υπέσκαπτε και έβαζε τον Πάνο Καμμένο να κάνει τη βρώμικη δουλειά.

Όσον αφορά στο ντιμπέιτ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε ότι «όταν θα είμαστε οι δυο μας, θα έχουμε τον πολιτικό πολιτισμό και την αξιοπρεπή εμφάνιση ώστε η διακοπή να είναι δημοκρατική, όχι σε στυλ έντασης. Πιστεύω ότι θα το δεχθεί». Και είπε πως στη διακομματική επιτροπή «εμείς πήγαμε και είπαμε ότι δεχόμαστε τους όρους που θα μπούν. «Αν ήθελαν και οι υπόλοιποι τη Χρυσή Αυγή στα ντιμπέιτ, θα το δεχόμουν», σχολίασε. 

Το σχέδιο για την επομένη των εκλογών

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε πως σε περίπτωση που το κόμμα επικρατήσει τις εκλογές θα προσπαθήσει να σχηματίσει μία κυβέρνηση συνεργασίας με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, θα δημιουργήσει μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία όπως είπε δεν θα είναι μόνο διακομματική αλλά θα έχει επιστήμονες που θα παρουσιάσουν το 2016 το εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, ενώ διαμήνυσε πως θα προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων που είχαν παγώσει.

Επεσήμανε πως η ΝΔ μπορεί να βρει ίσης απόδοσης μέτρα για τα φορολογικά που προβλέπονται στο μνημόνιο, ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Είπε ότι η συζήτηση αυτή έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει εδώ και καιρό, αλλά επειδή ο κ. Τσίπρας δεν έπιασε τους στόχους για τα πλεονάσματα, δεν έγινε. «Και ήρθε και μας παρουσίασε τη συζήτηση για το χρέος ως κάτι καινούργιο, την ώρα που υπήρχε η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012» συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Το μεγάλο μας όπλο είναι να πάμε στα κοινοβούλια της ευρωζώνης και να εξηγήσουμε τους λόγους που θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος. Έχουμε τη δυνατότητα γιατί είναι συζητήσιμο το θέμα του χρέους» είπε και συνέχισε:

Θα κάνω μία διακομματική επιτροπή που αντί θα πάει στα κοινοβούλια και να επιχειρηματολογήσει υπέρ της θέσης μας.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση είναι παράνομη και δεσμεύτηκε πως θα την καταργήσει.  «Αυτή η κίνηση έδειξε μέχρι και το μίσος του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι ιδιωτικό ακούει» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο η ΝΔ θα καταθέσει την πρότασή της για την αναθεώρηση του συντάγματος, η οποία και θα περιλαμβάνει την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια.

Για τη φορολόγηση των αγροτών, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε:

Ισχυρή Ελλάδα, σημαίνει ισχυρή περιφέρεια. Ισχυρή περιφέρεια σημαίνει ισχυρό αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα. Το να φορολογείς τις επιδοτήσεις και ένα εισόδημα που δεν ξέρεις εάν θα είναι το ίδιο το επόμενο χρόνο, δεν είναι σωστό. Και θα πάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσουμε να αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο των αγροτών. 

Πάντως όπως επεσήμανε, «δεν μπορεί να δώσει υποσχέσεις στους πολίτες» και σημείωσε πως «οι επόμενοι μήνες, ίσως τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα».

«Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν είχε μεταναστευτική πολιτική»

Ο κ. Μεϊμαράκης στηλίτευσε τις πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Όπως είπε, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες. «Οι πρόσφυγες γιατί φεύγουν από τις χώρες τους γιατί γίνεται πόλεμος και πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε οι πρόσφυγες να αποκτούν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν όσο το δυνατό γρηγορότερα» είπε και συνέχισε:

Εάν η γραφειοκρατία είχε μεταφερθεί στα νησιά, δεν θα υπήρχε αυτό το βούλιαγμα των νησιών από τους πρόσφυγες.

Σε αυτό το πλαίσιο και σχολιάζοντας το τι θα μπορούσε να γίνει για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε «πως θα έπρεπε να είχαμε βρει έναν τρόπο να υπάρχει καλύτερη φύλαξη των νησιών και να μη δύνεται το μήνυμα “περάστε ελεύθερα”. Έπρεπε να απευθυνθούμε στην Τουρκία. Έπρεπε επίσης να κυνηγήσουμε τους λαθρέμπορους, έπρεπε να δημιουργηθεί η διαχειριστική αρχή για να λάβουμε τα κονδύλια από την Κομισιόν. Κυρίως όμως έπρεπε να απευθυνθούμε στον ΟΗΕ για να δούμε τρόπους ώστε να σταματήσουμε το μεταναστευτικό και το προσφυγικό».

«Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν είχε μεταναστευτική πολιτική, σήκωσε τα χέρια ψηλά. Και το πρόβλημα δεν λύνεται με τις ένοπλες δυνάμεις. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία διαφορετική πολιτική» συνέχισε. 

«Τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας»

Απέρριψε εξάλλου την κατηγορία πως μετά την ήττα στις ευρωεκλογές «πάγωσαν» οι μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς και τις φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως ήταν κακός ο επικοινωνιακός χειρισμός του ΕΝΦΙΑ καθώς όπως είπε «κόστισε στη Νέα Δημοκρατία ψήφους». Σημείωσε όμως πως μέσα στο 2014 η χώρα μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης, και στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που όπως υποστήριξε εκμεταλλεύτηκαν την διαδικασία Εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.

Τόνισε εξάλλου πως οι εταίροι τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, γιατί όπως είπε «ήθελαν να δοκιμάσουν και τον κ. Τσίπρα». Είπε ταυτόχρονα πως η τελευταία αξιολόγηση δεν ολοκληρωνόταν, καθώς όπως επεσήμανε οι εταίροι δεν ήθελαν να κλείσει η διαπραγμάτευση. 

Πυρά κατά Πάνου Καμμένου

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν άφησε ασχολίαστες και τις αναφορές του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου τόσο για τις μετεκλογικές συνεργασίες όσο και για τα υποβρύχια.

«Ο κ. Καμμένος είναι καλός για να βγούμε για φαγητό, αλλά μέχρι εκεί» είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποβρυχίων, ξεκαθάρισε ότι δεν παρήγγειλε, δεν παρέλαβε και δεν πλήρωσε τα υποβρύχια. «"Η οικογένειά του θα λυπάται με αυτά που κάνει. Ο κ. Ηλίας θα στεναχωριέται. Δεν αρμόζει αυτό στο ήθος του Πάνου απέναντι σ' εμένα. Τίποτα άλλο. Δεν θα κατέβω εγώ στο επίπεδο», συμπλήρωσε.

«Έχω όνομα, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. (…) Και ας μην μιλάει για διαπλοκή ο κ. Καμμένος γιατί υπάρχουν ράμματα για τη γούνα του» είπε επίσης.