του Τάσου Τσιφόρου 

Ως σαφή μηνύματα για τη βούληση του κ. Αλέξη Τσίπρα να πολώσει το πολιτικό σκηνικό με διττό στόχο να κινητοποιήσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του που επιλέγουν την αποχή και να περιορίσει τις απώλειες προς το κόμμα του Παν. Λαφαζάνη ερμηνεύουν στη Συγγρού τη στάση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη σαφή πρόσκληση Μεϊμαράκη για συνεργασία. 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επιμείνει στην ανάγκη συνεννόησης, θέση άλλωστε που απηχεί και τις απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου ακυβερνησίας αμέσως μετά τις εκλογές. Χθες, δε, προχώρησε ένα βήμα ακόμη, δηλώνοντας σε ερώτηση του Bloomberg ότι, αν και ως πρώτος ευλόγως θα έχει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση ως Πρωθυπουργός, δεν θα αρνηθεί να αφήσει την Πρωθυπουργία εάν κάτι τέτοιο απαιτήσουν οι περιστάσεις και η εξυπηρέτηση του στόχου της σωτηρίας της χώρας. 

Στο επιθετικό και ενίοτε εξόχως ειρωνικό στυλ του κ. Τσίπρα αλλά και στην προσπάθεια του τελευταίου να αναβιώσει στην κοινή γνώμη είτε τη διακυβέρνηση Σαμαρά είτε στελέχη της ΝΔ που δεν ταυτίζονται με την τακτική του μεσαίου χώρου που πρεσβεύει ο Μεϊμαράκης, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα απαντά μονότονα με το αίτημα της συνεννόησης. 

«Δεν θα του επιτρέψουμε να κορυφώσει την πόλωση, με τους δικούς του όρους» σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, μη αρνούμενοι πάντως ότι και η Νέα Δημοκρατία θέλει την πόλωση αλλά σε όρους... κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, ο κ. Μεϊμαράκης θα αναδείξει τον κίνδυνο η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει σε μία κυβέρνηση ασθενή, με εσωτερικές αντιφάσεις και συνεπώς μη ικανή να υλοποιήσει το πρόγραμμα και να φέρει τη χώρα έξω από την επικίνδυνη ζώνη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. υπενθυμίζει, συνεχώς, ότι οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν παρέμειναν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ωστόσο η κριτική τους δεν απέχει σημαντικά από αυτή του Παν. Λαφαζάνη. Αντιθέτως, ο ίδιος θα επιχειρήσει να αναδείξει ότι μόνον η εξασφάλιση της πρωτιάς και των 50 εδρών από τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί τον παράγοντα σταθερότητας για τη συγκρότηση μίας σταθερής κυβέρνησης με ορίζοντα 4ετίας. 

Στον ίδιο καμβά, ο κ. Μεϊμαράκης, αντί των κομματικών λιστών του ΣΥΡΙΖΑ, θα επανέρχεται σταθερά στη συγκρότηση κυβέρνησης αξίων, με τη συμμετοχή στελεχών που υπερβαίνουν τα κομματικά τείχη και φυσικά δεν είναι βουλευτές. 

Οι γραμμές αυτές των δύο ανδρών θα αποτυπωθούν ευκρινώς στο αυριανό πρώτο debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και αναμένεται να συγκρουστούν στη μεταξύ τους τηλεμαχία, τη Δευτέρα. Μοιάζει σαν οι δύο να ποντάρουν σε εντελώς διαφορετικά σενάρια. Ο μεν Τσίπρας στο ιδεολόγημα του διπόλου «νέο – παλαιό» και «αριστερά – δεξιά», ο δε Μεϊμαράκης στον πραγματισμό της συνεργασίας και της κοινής συνισταμένης. Παραδοσιακά, στην Ελλάδα, τις κάλπες κερδίζουν όσοι υπόσχονται ή, πάντως, μιλούν υπερβατικά. Στη Συγγρού θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ο τελευταίος μίας σειράς πρωθυπουργών που εξελέγησαν τάζοντας...