Λιγότερα κόμματα από τον Ιανουάριο και περισσότεροι συνασπισμοί είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου. 

Στον Άρειο Πάγο κατέθεσαν αιτήσεις 19 κόμματα και πέντε συνασπισμοί, προκειμένου να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα διεξαχθούν με τους πλέον ενημερωμένους εκλογικούς καταλόγους που επικαιροποιήθηκαν τον Ιούνιο.

Στις επερχόμενες εκλογές το μόνο πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα είναι η Λαϊκή Ενότητα με επικεφαλής τον Παν. Λαφαζάνη. 

Ως προς τους συνασπισμούς κομμάτων, αίτηση έχουν καταθέσει οι: Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή  (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ΕΕΚ – Τροτσκιστές), ΚΚΕ (Μ-Λ) και Μ-Λ ΚΚΕ - Εκλογική Συνεργασία, Δημοκρατικοί Κοινωνία Αξιών Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, και Πατριωτική Ενωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση «Ε.ΛΑ.Σ».

Εκπρόθεσμα κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση ο συνασπισμός κομμάτων ΑΚΚΕΛ. Μεταξύ των κομμάτων που απουσιάζουν σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου είναι ο ΛΑΟΣ, το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, η ΤΕΛΕΙΑ-Απόστολος Γκλέτσος, Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ, Κόμμα Φιλελευθέρων και ΚΕΑΝ.