Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα κυβερνηθεί ακόμη και αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία- που όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι θα καλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών,  με στόχο να διασφαλιστεί η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Διαφορετικές στρατηγικές, που υποκρύπτουν τους στόχους των δύο κομμάτων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα συσπείρωσης. Στην περίπτωση κατά την οποία οι ψηφοφόροι του Ιανουαρίου βάλουν το κεφάλι κάτω και του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία, η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι ο Τσίπρας θα τερματίσει νικητής την κούρσα. Για τον λόγο αυτό, προσπαθεί να κερδίσει τους «δικούς» του αναποφάσιστους και να μπετονάρει τις υπάρχουσες δυνάμεις. 

Σε αυτή την προσπάθεια, για παράδειγμα, «θυσιάστηκαν» τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που τάχθηκαν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φώτης Κουβέλης, η Μαρία Γιαννακάκη, η Ασημίνα Ξυροτύρη και ο Θανάσης Λεβέντης, δεν βρίσκονται στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ αν και οι πληροφορίες, προ ημερών, μιλούσαν περί του αντιθέτου. Στη συμμετοχή τους αντιτάχθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι δεν θα είχε καλή σηματοδότηση καθώς έχουν ψηφίσει Μνημόνιο με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο.  

Στον βωμό της συσπείρωσης «θυσιάστηκαν» και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Βάσω Λέβα στη Φθιώτιδα, μετά από απαίτηση της Νομαρχιακής Επιτροπής, γιατί είχε ψηφίσει «παρών» στην κρίσιμη ψηφοφορία για το Μνημόνιο.  

Αντιθέτως, η ΝΔ καταγράφει υψηλά ποσοστά συσπείρωσης- ενδεχομένως να αγγίζει το ταβάνι της. Αναγκαστικά οφείλει να κινηθεί προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, δείχνοντας ότι είναι κόμμα ευθύνης που θα εγγυηθεί την ομαλή πορεία της χώρας. Για τον λόγο αυτό στρέφεται προς τον μεσαίο χώρο που όλα δείχνουν ότι στην συντριπτική του πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συνεργασιών.  

Η τρέχουσα εβδομάδα, τελευταία πριν από την εβδομάδα των εκλογών, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την δημιουργία κλίματος που θα οδηγήσει στη νίκη. Αν ουδείς κατορθώσει να πάρει το προβάδισμα, ας προετοιμαστούμε για μια μακρά εκλογική βραδιά…