current views are: 3

8 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση08:59

Στον «πυρετό» του ντιμπέιτ: Οι όροι, οι καινοτομίες και οι δημοσιογράφοι

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της αυριανής τηλεμαχίας, ανάμεσα στους επτά πολιτικούς αρχηγούς. 

Δημοσίευση 08:59’
αρθρο-newpost

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της αυριανής τηλεμαχίας, ανάμεσα στους επτά πολιτικούς αρχηγούς. 

Εντατικές είναι οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της αυριανής τηλεμαχίας, ανάμεσα στους επτά πολιτικούς αρχηγούς. 

Το ντιμπέιτ θα διεξαχθεί αύριο στις 9 το βράδυ στο στούντιο της ΕΡΤ, με δύο βασικές καινοτομίες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Στο ντιμπέιτ θα συμμετάσχουν επτά πολιτικοί αρχηγοί στους οποίους θα υποβάλλουν ερωτήσεις έξι δημοσιογράφοι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, ΣΚΑΪ, MEGA, ΑNT1, ALFA, STAR και E TV. 

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο συντονιστής θα προέρχεται από την κρατική τηλεόραση, με τον Πάνο Χαρίτο να είναι ο επικρατέστερος.

Οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι από τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια θα είναι η Όλγα Τρέμη (για το Mega), η Μαρία Χούκλη (για τον ΑΝΤ1), η Μάρα Ζαχαρέα (για το Star), ο Αντώνης Σρόιτερ (για τον Alpha), η Σία Κοσιώνη (για τον ΣΚΑΙ) και ο Μάκης Γιομπαζολιάς (για το Έψιλον). 

Σημειώνεται ότι οι δημοσιογράφοι αναμένεται να συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι, ώστε να καθορίσουν τις λεπτομέρεις του ντιμπέιτ.

Οι όροι και οι καινοτομίες του ντιμπέιτ

Για πρώτη φορά, όπως αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή, οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να απευθύνουν ο ένας στον άλλον με ερώτηση, καθώς και να απαντήσουν σε ερώτηση που προηγουμένως τους έχει υποβληθεί.

Οι επτά αρχηγοί θα καθίσουν κατά την κοινοβουλευτική δύμαμη των κομμάτων τους: Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μειμαράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος, Φώφη Γενηματά. 

Ωστόσο, η σειρά τοποθέτησης των δημοσιογράφων στο πάνελ, καθορίζεται από τους ίδιους, και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί.

Θεματικοί κύκλοι συζήτησης:

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό

4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική – ‘Αμυνα

5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του καθε δημοσιογράφου

6ος κύκλος σε δύο γύρους:Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του καθε Αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

Όσον αφορά στον χρόνο τοποθέτησης, στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση θα διαρκεί έως 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση έως 1.30 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης μπορεί να έχει διάρκεια έως 15 δευτερόλεπτα και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30 δευτερόλεπτα.

Στον 6ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο.

Η σειρά τοποθέτησης των δημοσιογράφων στο πάνελ, καθορίζεται από τους ίδιους, και ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν συμφωνήσει και για μία ακόμα τηλεμαχία μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στις 14 Σεπτεμβρίου.


σχετικα αρθρα