current views are: 5

8 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση10:20

Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση δεν έπεσε, παραιτήθηκε – Το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή

Συνεντευξη Τύπου παραχώρησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης στη ΔΕΘ.

Δημοσίευση 10:20’
αρθρο-newpost

Συνεντευξη Τύπου παραχώρησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης στη ΔΕΘ.

«Θα είμαστε η μεγάλη έκπληξη των εκλογών» τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ρίχνοντας «πυρά» στον Αλέξη Τσίπρα και απευθύνοντας κάλεσμα στο ΚΚΕ.

«Η Λαϊκή Ενότητα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο να φύγουμε από τη μνημονιακή υποδούλωση», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ χαρακτήρισε αδιανότητο το ότι το κόμμα του έχει τον λιγότερο τηλεοπτικό χρόνοΠαράλληλα, όπως είπε, η ΛΑΕ αποκλείστηκε από κάθε προεκλογική χρηματοδότηση. «Αυτό είναι αυθαιρεσία», είπε ο πρόεδρος της ΛΑΕ.

«Είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχουμε ρεαλιστική εναλλακτική αντιμνημονιακή πρόταση», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας και συμπλήρωσε «θα είμαστε η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν». Πολύ πιθανό να έχουμε κυβέρνηση εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, εκτίμησε.

«Αυτή η τραγωδία με τα μνημόνια πρέπει να σταματήσει. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή, είναι βιώσιμη και αναγκαία επιλογή και πρέπει να σταματήσει αυτή η τρομοκρατία. Η επιλογή έχει δυσκολίες, ειδικά το πρώτο διάστημα, αλλά όχι μεγαλύτερες από αυτές που φέρνει το τρίτο μνημόνιο. Το εθνικό νόμισμα θα δώσει ρευστότητα στην οικονομία μας, θα προστατέψει τις καταθέσεις. Δεν βλέπω χώρες που ειναι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εκτός ευρώ, να δυστυχούν. Κάνουν νεοφιλελεύθερη πολιτική στο πειραματόζωο Ελλάδα. Δεν είμαστε κατά του ευρώ. Δεν έχουμε το νόμισμα ως φετίχ. Δεν λέμε ότι έχουμε τη μαγική συνταγή, λέμε την αλήθεια», όπως είπε.

Ο κ. Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι την κυβέρνηση δεν την έριξε κανένας, αλλά «παραιτήθηκε ταπεινωτικά» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «φοβήθηκε μήπως πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί είχε στο μυαλό της να πάει άρον άρον σε εκλογές-εξπρές, για να μην προλάβει ο λαός να ενημερωθεί». «Πήγε για μαλλί και κινδυνεύει να βγει κουρεμένος», είπε για τον Αλέξη Τσίπρα.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΛΑΕ επεσήμανε πως με τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν χρόνια έντονες διαφορές. «Εντός του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε πει απ΄ την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση», σημείωσε και τόνισε πως «η κυβέρνηση στο όνομα του ευρώ, επέλεξε το μνημόνιο αντί μιας εναλλακτικής προοπτικής». 

«Εμείς επιτελέσαμε θετικό έργο όσο καιρό ήμασταν στην κυβέρνηση. Δεν φύγαμε απ’την κυβέρνηση. Μας έδιωξαν. Δεν εγκαταλείψαμε κανέναν. Άλλοι εγκατάλειψαν τις μεγάλες δεσμεύσεις που είχαμε. Δεν μείναμε χωμένοι στις υπουργικές καρέκλες μας. Δεν διστάσαμε να πούμε ΟΧΙ στο νέο μνημόνιο. Δεν μείναμε χωμένοι στις υπουργικές καρέκλες μας. Δεν διστάσαμε να πούμε ΟΧΙ στο νέο μνημόνιο», τόνισε ακόμα.

«Συνεχίζουμε τον δρόμο του νεανικού ΟΧΙ, το οποίο είναι το μέλλον της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «η ηγεσία του ΚΚΕ μας έχει αναδείξει σε κύριο αντίπαλό της. Και αυτό είναι λυπηρό. Καλούμε όλες τις δυνάμες και το ΚΚΕ, ένα ιστορικό κόμμα, σε ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο».

Σχετικά με το θέμα των μεταναστών, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «τα κύματα των προσφύγων είναι αποτέλεσμα βρώμικων ιμπεριαλιστικών πολέμων. Μίλησα με πρόσφυγες στη Λέσβο. Είδα ένα δράμα. Παιδιά να μην έχουν νερό να πιουν» και επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί οικονομικά για το θέμα των προσφύγων.

Σε άλλο σημείο, είπε ότι «για τα capital controls ευθύνονται οι κυνικοί εκβιασμοί της ΕΚΤ».

Επίσης, ανέφερε ότι «το τρίτο μνημόνιο είναι το τέλος του αγροτικού κόσμου», ενώ για τις τράπεζες σημείωσε πως η Λαϊκή Ενότητα θέλει την κρατικοποίηση των τραπεζών.

Όσον αφορά στο χρέος, τόνισε ότι είναι «άδικο και ταξικό. Αυτό το χρέος δεν γίνεται να συνεχιστεί να αποπληρώνεται. Πρέπει να υπάρξει μια γενναία διαγραφή».

Αναφερόμενος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο επικεφαλής της ΛΑΕ ανέφερε ότι πήρε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξή τους, «γιατί πίστευα ότι θα μπορούσε να μας ωφελήσει». «Επετεύχθη μια μεγάλη πρωτοβουλία για έναν αγωγό με ρωσικό αέριο. Ένα τεράστιο έργο. Η Ελλάδα θα έχει τεράστια οφέλη από τη συμφωνία για τον αγωγό. Και χρηματοδοτικά», επεσήμανε, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδιανότητο το ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει μέτρα εναντίον της Ρωσίας».

Κωνσταντοπούλου: Μονόδρομος δεν είναι η υποταγή, αλλά η πάλη

Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι «η ελπίδα δεν πεθαίνει, αλλά σιγοκαίει στα σπλάχνα του λαού και της κοινωνίας και θα αναζοπυρωθεί σύντομα. Έχουμε καθήκον να την κρατήσουμε ζωντανή».

«Μονόδρομος δεν είναι η υποταγή, αλλά η πάλη και ο αγώνας. Ο λαός είπε ηχηρό ΟΧΙ στους εκβιασμούς και στην υποτέλεια. Η μάχη κατά του μνημονίου έχει χαρακτήρα αντίστασης», πρόσθεσε. Η συνέπεια και η αξιοπιστία είναι αναγκαία στοιχεία για να κερδίσει ο λαός τον αγώνα του, είπε ακόμη. Σε άλλο σημείο, τόνισε πως «αξίζει ο σεβασμός στον Λαφαζάνη και να αναγνωριστεί η συνέπειά του». 

«Το «δίλημμα “νέο ή παλιό” το θέτουν αυτοί που δεν τους στηρίζουν πια οι νέοι. Κάποιοι πετώντας λάσπη, με συκοφαντία και με ψέμματα παριστάνουν το νέο», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Όσον αφορά στις εκλογές, επεσήμανε ότι «δεν είναι τυχαίο πως για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές συναινούν οι δανειστές. Στις εκλογές θα γίνει εκκαθάριση των μνημονιακών δυνάμεων, των δυνάμεων της αντίστασης, της ελπίδας και της προοπτικής».

«Στους ανθρώπους που αγωνίζονται η λέξη “εγκαταλέιπω” είναι άγνωστη λέξη. Το Μαξίμου ήταν εκείνο που εγκατέλειψε τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς», δήλωσε, ενώ για τη Νάντια Βαλαβάνη ανέφερε πως παραιτήθηκε για να μην εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις τους.

Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε πως «τον υπερασπίστηκα περισσότερο από ό,τι υπερασπίστηκε ο ίδιος τον εαυτό του», ενώ για τον Πάνο Καμμένο ανέφερε ότι «ως δεξί χέρι του Τσίπρα επέλεξε την τακτική της συκοφαντίας».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε το χρέος απεχθές, παράνομο και μη βιώσιμο και διερωτήθηκε «είναι επιλογή κάθε μωρό που γεννιέται σ’αυτήν τη χώρα να χρεώνεται με 40.000 ευρώ;». «Εληφθησαν αποφάσεις στον ΟΗΕ που ενισχύουν τη θέση μας για το απεχθές χρέος. Υπάρχουν παραδείγματα χωρών που διέγραψαν μεγάλο μέρος του χρέους τους», πρόσθεσε.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος, Κώστας Ήσυχος, Κώστας Λαπαβίτσας και Γιάννης Τόλιος.


σχετικα αρθρα