Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Αλλάζει στρατηγική ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των συνεργασιών ζητώντας από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ πλέον να προσδιορίσουν την θέση τους απέναντι στον νικητή των εκλογών, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ όπως υποστηρίζει, και να πουν ευθέως εάν θα συμμετάσχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό. 

Η Κουμουνδούρου έχει κατανοήσει ότι ένα από τα πιο καυτά ζητήματα της προεκλογικής ατζέντας είναι αυτό των μετεκλογικών συνεργασιών, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί από τώρα να ανοίξει τα χαρτιά του και να δηλώσει με ποιους θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αλλάξει το παιχνίδι και να ρίξει το μπαλάκι στα άλλα κόμματα καλώντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τους προέδρους του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ εάν στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείξει 149 βουλευτές προτίθενται να μπουν σε κυβέρνηση μαζί του. 

Γενικώς πάντως η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει απέναντι στην Νέα Δημοκρατία για την οποία η Κουμουνδούρου επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να συγκυβερνήσει μαζί της. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε χθες στην Θεσσαλονίκη να πει ξεκάθαρα ότι εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση θα τηρήσει την συμφωνία και ταυτόχρονα θα εφαρμόσει κι ένα παράλληλο πρόγραμμα με αριστερά χαρακτηριστικά και στοιχεία. Ανέφερε δε ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος απευθυνόμενος σαφέστατα σ΄ ένα κοινό που κινείται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του κέντρου. 

Από τις δημοσκοπήσεις που έχει στην διάθεσή της η Κουμουνδούρου φαίνεται πως υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πείσει τους πολίτες ότι και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει χωρίς να σκέφτεται να οδηγήσει την χώρα σε νέες περιπέτειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ότι η συσπείρωση της ΝΔ έχει και τα όριά της και τις επόμενες ημέρες θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός προκαλώντας επιστροφή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα του. Πάντως χθες εμφανίστηκε «μεγάθυμος» με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη λέγοντας ότι δεν θα ζητήσει την συγγνώμη του για τους χαρακτηρισμούς της σειράς,  που έχει εκστομίσει για το πρόσωπό του και μάλιστα δεν  φείσθηκε θετικών σχολίων για τον κεντρικό πολιτικό του αντίπαλο λέγοντας ότι «δεν τα πάει και άσχημα».