current views are: 4

8 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση16:28

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία

Τις θέσεις του για την Υγεία παρουσίασε το ΚΚΕ. 

Δημοσίευση 16:28’
αρθρο-newpost

Τις θέσεις του για την Υγεία παρουσίασε το ΚΚΕ. 

Τις θέσεις του για την Υγεία παρουσίασε το ΚΚΕ

Όπως αναφέρει ο Περισσός κριτήριο για τη διαμόρφωση των θέσεων του είναι ότι οι αποκλειστικοί παραγωγοί του πλούτου είναι οι εργαζόμενοι. 

«Για αυτό έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν και απολύτως δωρεάν από το κράτος πλήρεις και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας-φάρμακου» αναφέρει ο Περισσός και συνεχίζει: 

Σήμερα, η εξέλιξη της επιστήμης, τα σύγχρονα τεχνολογικά και φαρμακευτικά μέσα, το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό αποτελούν δυνατότητες, τονίζει το ΚΚΕ, θέτοντας τρία βασικά ερωτήματα: Γιατί όμως εμποδίζεται η ανάπτυξη ενός κρατικού, λαϊκού συστήματος υγείας-πρόνοιας που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης της υγείας, με ιδιαίτερη φροντίδα για τις μητέρες και τα παιδιά τους, τους ηλικιωμένους, τα ΑμΕΑ, τους πάσχοντες από χρόνια, σοβαρά ή σπάνια νοσήματα(καρκινοπαθείς κ.λπ.); Γιατί έχουμε δραστικές περικοπές στις παροχές υγείας, στα φάρμακα και κατ’ επέκταση αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς; Γιατί έχουμε τραγικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υγείας, είτε αυτά λέγονται νοσοκομεία, είτε ΠΕΔΥ, είτε Κέντρα Υγείας, είτε ΕΚΑΒ;

Η απάντηση, σύμφωνα με το ΚΚΕ, βρίσκεται στο γεγονός ότι κινητήρια δύναμη της οικονομίας και της κοινωνίας που ζούμε είναι το κέρδος που πηγάζει από την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Μέσα σε αυτές τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, όποιο σύστημα υγείας κι αν αναπτυχθεί δεν θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, γιατί αυτές αποτελούν «κόστος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.

Αυτός είναι και ο λόγος, τονίζει το ΚΚΕ, που σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς παίρνουν τέτοιου είδους μέτρα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι θέσεις και οι προτάσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων που δεν αμφισβητούν το κριτήριο της επιχειρηματικής κερδοφορίας κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση ανεξάρτητα αν θα εφαρμοστούν μέσω «μνημονιακού», «αντιμνημονιακού», «παράλληλου» προγράμματος ή ισοδύναμων -εξίσου αντιλαϊκών- μέτρων.

Στον αντίποδα αυτών, σημειώνει, βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη ενός συστήματος υγείας που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες με σύγχρονες, ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας από ένα λαϊκό κράτος που το τιμόνι της εξουσίας θα έχει ο ίδιος ο λαός, με μια ριζικά διαφορετική ανάπτυξη, χωρίς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Αυτή η εργατική-λαϊκή εξουσία μπορεί να κάνει περιουσία του λαού τους επιχειρηματικούς ομίλους και στην υγεία, να οργανώσει την οικονομία και την παραγωγή στη βάση ενός κεντρικού κι επιστημονικού σχεδιασμού, καταργώντας αντιλαϊκούς νόμους, συμφωνίες και μνημόνια των αστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ.), διαγράφοντας όλο το χρέος.

Ένα τέτοιο ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας, τονίζει το ΚΚΕ, είναι πλήρως και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, και όχι από ασφαλιστικές εισφορές ή απευθείας πληρωμές. Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μέσα, στελεχωμένο με προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Για αυτό και τώρα αγωνιζόμαστε, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, για άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με κάθε μορφής ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, 5μηνίτες, μπλοκάκια κ.λπ.).

Το ΚΚΕ έχει ιδιαίτερο προσανατολισμό στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, με πανελλαδικά αναπτυγμένα κι επαρκώς στελεχωμένα Κέντρα Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς κι άλλων ειδικοτήτων. Ο σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη αν υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές, σχολεία, πανεπιστήμια, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ., αλλά και αν είναι ακριτικές περιοχές, νησιά, ορεινά χωριά κ.λπ. Παρέχεται δωρεάν σε όλο τον υγιή πληθυσμό τακτικός ιατρικός έλεγχος με βασικές προληπτικές εξετάσεις όπως γυναικολογικές, οδοντιατρικές, οφθαλμολογικές κ.λπ.

Λειτουργούν σε όλη τη χώρα επαρκή γενικά και ειδικά νοσοκομεία, όπως και επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα (ΕΚΑΒ) δωρεάν για όλους.

Αναπτύσσεται ενιαίος, κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού, βιοϊατρικής τεχνολογίας.


σχετικα αρθρα