Αντίθετος στη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολίαζοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα που επικαλούταν αξιωματούχο των Βρυξελλών ότι μόνο με κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. 

Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει πως «κανένας μεγάλος συνασπισμός, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους –το αντίθετο», και συνεχίζει πως καμία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. 

«Προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της χώρας είναι η ρύθμιση του χρέους. Και αυτό ήταν η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο. Κανένας μεγάλος συνασπισμός, λοιπόν, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους –το αντίθετο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και συνεχίζει: 

Η ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει, με χίλιους δυο τρόπους, ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία, όμως, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Δεν υπάρχουν “ουδέτερες” πολιτικές. Η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα “παράλληλο πρόγραμμα” που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, πηγή της Κομισιόν ανέφερε πως «είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα», στέλνοντας έτσι μία σαφή προειδοποίηση ότι οι διαπραγματεύσεις και ειδικά το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους που συνδέεται άμεσα με το πρόγραμμα προσαρμογής, απαιτούν μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση».

Αλλά και χτες, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωνε πως «οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα υπάρξουν εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και οι  θεσμοί το επιβεβαιώσουν στην αξιολόγηση του προγράμματος».