Το όραμα όλων μας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβερνήσεις προγραμματικών συνεργασιών, δήλωσε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. 

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, εξήγησε πως η χώρα έχει ανάγκη «μία κυβέρνηση με ευρεία, ισχυρή κι όσο γίνεται πιο συμπαγή πλειοψηφία», γιατί όπως είπε, έχει πολύ μεγάλη σημασία το πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία.

Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη «αυτή η κυβέρνηση να προετοιμάσει το έδαφος για να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμμάτων. Θέλουμε κόμματα με προγραμματικές δεσμεύσεις, με αρχές, με κοινωνικές αναφορές».

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, συμπεριέλαβε την κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών και την υιοθέτηση της απλής αναλογικής στον εκλογικό νόμο.

«Αυτή τη στιγμή, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω εγώ κανέναν, είναι μια πικρή αλήθεια , ότι τα περισσότερα κόμματα, είναι υπολείμματα άλλων εποχών και άλλων καταστάσεων», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, ο κ. Δραγασάκης διερωτήθηκε αν οι εταίροι θα αποφασίσουν τι κυβέρνηση θα έχουμε στην Ελλάδα. «Ας μην κάνουμε τότε εκλογές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο χρέος, σημείωσε ότι δεν μπορείς να κάνεις ρύθμιση μονομερώς, αλλά μόνο μέσα από διαπραγμάτευση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι δανειστές θα αποφασίσουν για το τι κυβέρνηση θα έχει η Ελλάδα.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι αυτοδυναμία δεν σημαίνει άρνηση συνεργασιών, εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν για τη ρύθμιση του χρέους και για άλλα ζητήματα να δημιουργηθούν οι όροι μιας ευρύτερης συμπαράταξης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στη λειτουργία του Δημοσίου, τονίζοντας ότι όπως αυτό λειτουργεί, δεν εξυπηρετεί κανέναν.

«Πρόκειται για μια κατάσταση παραλογισμού, η οποία βεβαίως ερμηνεύεται και είναι κι αυτό μια έκφραση της κρίσης. Δηλαδή, είναι κι αυτό μια συνέπεια της κρίσης, αλλά δυστυχώς, είναι κι αποτέλεσμα της τροϊκανής συγκυβέρνησης που είχαμε στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.