Για ακόμη μία φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο ευρείας μετεκλογικής συνεργασίας ο υποψήφιος βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος

Μιλώντας στον ραδιορφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «θα βρεθεί η λύση εντός της επόμενης Βουλής. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κι από το εκλογικό αποτέλεσμα».

«Το μεγάλο άγχος που έχω, για να δουλέψει η συμφωνία, για να μπορείς να διαπραγματευτείς πράγματα εντός της συμφωνίας και να κάνεις πράγματα, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι σε πέντε χρόνια, χρειάζεσαι δυνάμεις που θα το πιστεύουν αυτό. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σας λέω εγώ, δεν το πιστεύουν. Το Ποτάμι δεν έχω μια καλή εικόνα τι ακριβώς πιστεύει» είπε και συνέχισε:

Η επιθετική ρητορική (σ.σ. του Ποταμιού), ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει κι ότι λένε ψέματα, αυτό δεν είναι μια βάση για συζήτηση. Δείχνει πάρα πολύ παλαιοκομματική, θυμίζει δεκαετία του 1950 αυτή η ρητορική. Ή θα υπάρχει αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση ή θα ξαναγίνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Νομίζω ότι πιο πολλές δυνάμεις -περιλαμβάνω σε αυτές και τον ΣΥΡΙΖΑ- δεν θα θέλουν και δεν θα μπορούν να πάνε και σε άλλη εκλογική αναμέτρηση.

Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε, χωρίς συμφωνία στις 12 Ιουλίου είπε: 

Έτσι όπως ήταν τα πράγματα, δεν είχαμε πολύ μεγάλη επιλογή. Θα ήταν σοβαρές οι επιπτώσεις και το κυρίαρχο, θα ήταν σοβαρές οι επιπτώσεις στον κόσμο... Δηλαδή, θα ήταν πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις στους ανθρώπους με πολύ μικρές καταθέσεις και θα περνούσαμε πάρα πολλές δύσκολες στιγμές.

Πάντως άφησε αιχμές για την απόφαση να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές λέγοντας πως «ήμουν από αυτούς πού λέγανε πρώτα να γίνει το Συνέδριο και μετά να γίνουν οι εκλογές, για να μπορέσει ο κόσμος να συζητήσει σοβαρά για τη δική μας στρατηγική. Οπότε, νομίζω, ότι πολύς κόσμος ήθελε το χρόνο να μπορεί καταλάβει τι πρέπει να γίνει και πώς πρέπει να γίνει και με ποιον τρόπο».