Στο κρίσιμο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών είναι στραμμένα τα βλέμματα, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την τηλεμαχία που αρχίζει στις 9 το βράδυ και για κάποιους θα σημαίνει νέες ψήφους, ενώ για άλλους εκλογικές απώλειες. 

Τα κόμματα ποντάρουν πολλά στην αποψινή παρουσία των αρχηγών τους, καθώς περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, κοινό και ψηφοφόροι θα έχουν σχηματίσει άποψη για το ποιος πήρε κεφάλι, τουλάχιστον επικοινωνικά. Για τους προέδρους των δύο μεγάλων κομμάτων θα είναι και η καθοριστική αναμέτρηση για το ντιμπέιτ των «μονομάχων», που είναι προγραμματισμένο (εκτός απροόπτου) για την ερχόμενη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. 

Η διάρκειά του αναμένεται να είναι πάνω από τέσσερις ώρες και θα μετέχουν οι επτά πολιτικοί αρχηγοί Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος, Φώφη Γεννηματά και οι έξι δημοσιογράφοι των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, Όλγα Τρέμη, Αντώνης Σρόιτερ, Μαρία Χούκλη, Μάρα Ζαχαρέα, Σία Κοσιώνη και Μάκης Γιομπαζολιάς

Οι αρχηγοί, αλλά και οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν στο debate, κάνουν μέχρι και αυτή την ώρα φροντιστήριο, ώστε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και να κερδίσουν τις εντυπώσεις στην τηλεμαχία που επιστρέφει στην πολιτική καιο τηλεοπτική ζωή, έπειτα από 6 χρόνια απουσίας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε «αφωνία» για σχεδόν δύο ημέρες, απέχοντας από ομιλίες, δηλώσεις και εμφανίσεις από τη Δευτέρα και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για το επιτελείο της Κουμουνδούρου η αποψινή εμφάνιση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός θα κληθεί να αντικρούσει επιθέσεις 6 αρχηγών και έξι δημοσιογράφων, ενώ θα πρέπει να βρει επιχειρήματα για το μνημόνιο, αλλά και την επομένη των εκλογών. Το δίλημμα που θα θέτει σε κάθε απάντηση ο κ. Τσίπρας είναι, με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, ποιος είναι ο πιο κατάλληλος για να εφαρμόσει τη συμφωνία και να κυβερνήσει τη χώρα. 

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι σαφώς σε πιο πλεονεκτική θέση, με τη Νέα Δημοκρατία να εμφανίζεται  δικαιωμένη  στα όσα προειδοποιούσε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επικοινωνιακή ομάδα της Συγγρού έχει εργαστεί με τον κ. Μεϊμαράκη για στοχευμένες επιθέσεις στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαπραγμάτευση,  τη λογική «μαυρογιαλούρου» και την άρνηση συνεργασίας. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει να «θυματοποιηθεί» ο κ. Τσίπρας από μια σκληρή γλώσσα σε σχέση με τα όσα έκανε λάθος του τελευταίους επτά μήνες. Επιπλέον,   ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ΝΔ και στην εποικοινωνιακή στρατηγική του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η οποία θα πρέπει απόψε να είναι πιο μετριοπαθής απ' ό,τι συνηθίζει ο πρόεδρος του κόμματος.