current views are: 5

9 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση15:24

Ρέγκλινγκ: Κυβέρνηση στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό – Οι όροι για το χρέος

Την αναγκαιότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό μετά τις εκλογές, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ θέτοντας προαπαιτούμενα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Δημοσίευση 15:24’
αρθρο-newpost

Την αναγκαιότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό μετά τις εκλογές, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ θέτοντας προαπαιτούμενα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Την αναγκαιότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό μετά τις εκλογές, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ θέτοντας προαπαιτούμενα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος».

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Delo της Σλοβενίας, ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «θα διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα σε δύο εβδομάδες. Αλλά επειδή υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία του παλαιού κοινοβουλίου, πάνω από 80%, υπέρ του προγράμματος και επειδή αυτό στηρίχθηκε από όλα τα κόμματα, για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος θα είναι στην επόμενη κυβέρνηση. Εξάλλου, δεν θα έπρεπε κανείς να παρέμβει στη δημοκρατική διαδικασία. Θα είμαστε χαρούμενοι να εργαστούμε με κάθε μελλοντική κυβέρνηση στην Ελλάδα» και υπογράμμισε:

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχουμε μία λειτουργική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Οι μεταρρυθμίσεις που διακόπηκαν στο πρώτο μισό του έτους -αλλά στη συνέχεια επανεκκινήθηκαν (…) με σημαντικό τρόπο (με το πιο πρόσφατο πρόγραμμα) διότι πολλές ενέργειες έπρεπε να γίνουν πριν από την πρώτη εκταμίευση της δόσης- είναι γραμμή με το φιλόδοξο πρόγραμμα. Έτσι, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμισεις όσο το δυνατόν ταχύτερα μετά τις εκλογές.

Υπογράμμισε ότι «είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα έχει να εφαρμόσει μία τεράστια μεταρρυθμιστική ατζέντα» ενώ σημείωσε ότι «τώρα πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι πίσω στις ράγες. Η κυβέρνηση προχώρησε σε ξεκάθαρες δεσμεύσεις».

Σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν πρότεινε κούρεμα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ απλά είπε πρόσφατα ότι αυτό δεν είναι στο τραπέζι και είμαι πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται για να γίνει βιώσιμο ξανά το ελληνικό χρέος». Και συνέχισε λέγοντας:

Το Eurogroup, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεσμεύθηκαν πως αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις όπως έχουν συμφωνηθεί και υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους -και αυτό δεν είναι κούρεμα- το Eurogroup είναι έτοιμο να το συζητήσει. Και εάν είναι αναγκαίο, κυρίως θα εστιαστεί στην επέκταση των ωριμάνσεων και σε περίοδο χάριτος για τους τόκους. Ή κάποιος θα μπορούσε ναα σκεφτεί και τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ (SMP). Αυτές είναι επιλογές που μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Αλλά έχει γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξουν ονομαστικά κουρέματα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την αισιοδοξια του ότι «το ΔΝΤ θα είναι κομμάτι του προγράμματος αργότερα αυτόν τον χρόνο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit, τέλος, απάντησε «ότι θεωρητικά είναι πάντα πιθανό αλλά είναι ένα σενάριο με το οποίο δεν εργαζόμαστε».

Οι δηλώσεις του Ρέγκλινγκ στα αγγλικά


σχετικα αρθρα