Θα πρέπει να πούμε ειλικρινά στον ελληνικό λαό ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Μετά το «πρώτη φορά Αριστερά», ο λαός μπορεί να σκεφτεί «πρώτη φορά στα σοβαρά», επεσήμανε στο ντιμπέιτ ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώ επιτέθηκε στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ για το  μεγάλο κομματικό κράτος που δημιούργησαν και σκοπεύει να «καθαρίσει» ως κυβέρνηση το Ποτάμι.

Οι μεγάλοι χαμένοι των μνημονίων είναι οι άνεργοι

«Στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Πήραμε την πατριωτική απόφαση να ψηφίσουμε την πρόταση του κ. Τσίπρα. Οι μεγάλοι χαμένοι των μνημονίων είναι οι άνεργοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς σχετικά στο ντιμπέιτ στην ενότητα οικονομία. 

Και πρόσθεσε: Χρειάζεται μια τολμηρή κυβέρνηση με μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και με ματιά σε όσους παράγουν.

Σχετικά με τις επενδύσεις, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι προτείνει οι επιχειρηματίες να φορολογούνται ανάλογα με τους υπαλλήλους που προσλαμβάνουν και απασχολούν.

Νέες επενδύσεις με λιγότερη φορολογία και εξαγωγές γιατί είμαστε σε στρατηγική θέση σαν χώρα.

«Συνεχής αξιολόγηση στο Δημόσιο»

«Το Δημόσιο έχει δεκάδες γενικές γραμματείες, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Το Δημόσιο που δουλεύει και παράγει πρέπει να το ενισχύσουμε. Να καταργηθούν οι πολεοδομίες, να γίνονται όλα ηλεκτρονικά και με δραστικό τρόπο να χτυπήσουμε το κομματικό κράτος» υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης ερωτηθείς αν πρέπει να γίνουν και άλλες απολύσεις στο δημόσιο.

Το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ , ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν μια γωνία να βολεύουν τα παιδιά τους. Να αντικαταστήσουμε το δημόσιο που δουλεύει και παράγει, αλλά να καθαρίσουμε τον τομέα. Έχουμε πρόταση. Το Δημόσιο δεν χρειάζεται να είναι ένα πεδίο με κουτάκια για κάθε κόμμα, πρέπει να αξιολογηθεί το Δημόσιο και εμείς θα το κάνουμε.

«Η Παιδεία έχει σαμποτέρ»

«Η Παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ», υπογράμμισε διευκρινίζοντας ότι σαμποτέρ είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. «Τόσα χρόνια τα δύο αυτά κόμματα έψαχναν χειροκροτητές μέσα από τις νεολαίες που εμείς θέλουμε να καταργήσουμε για αυτό και το Ποτάμι δεν έχει ιδρύσει νεολαία στα Πανεπιστήμια» ανέφερε.

Εξαπολύοντας επίθεση για το θέμα της παιδείας στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: Πρέπει να προστατέψουμε την παιδεία από τον Μπαλτά. Ήταν τραγικά αυτά που έκανε ο συγκεκριμένος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το Ποτάμι επιθυμεί έναν υπουργό Παιδείας, σε περίπτωση συγκυβέρνησης, που θα είναι πέρα από κόμματα.

«Ναι στους πρόσφυγες, όχι στους μετανάστες»

«Γνωρίζω πολύ καλά το πρόβλημα με τους μετανάστες στα νησιά», σημείωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού, ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του από τον Αλέξη Τσίπρα ως λαϊκιστή, καθώς και για την κριτική που ασκεί ο Σταύρος Θεοδωράκης στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική ανοιχτών συνόρων.

Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε:

Να θυμίσω πως είμαι από τους δημοσιογράφους που βρέθηκα στα νησιά για να καλύψω τη μετανάστευση. Έχω πλήρη εικόνα για όσα δεν τολμούν να δουν οι υπουργοί. Η κατάσταση στα νησιά ήταν τραγική, το λένε εθελοντές, πρόσφυγες και μετανάστες. Οι ευθύνες είναι της κυβέρνησης. Η Ελλάδα έχασε χρήματα και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ. Η χώρα λοιδορείται με τις εικόνες που βλέπουμε. Η Ε.Ε. να αναλάβει τους πρόσφυγες και εμείς να σταματάμε τις μεταναστευτικές ροές έξω από τα εδάφη μας. Ναι στους πρόσφυγες, όχι στους μετανάστες

«Δεν είναι η ώρα για τη συζήτηση για το κατοχικό δάνειο»

Ερωτηθείς για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι πρέπει να ξέρεις πότε θα δίνεις την κάθε μάχη. Το Ποτάμι λέει ναι στη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, σημείωσε ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι η ώρα να γίνει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις.

«Οι Γερμανοί και όλοι οι λαοί πρέπει να είναι φίλοι μας και σύμμαχοί μας σε κάθε προσπάθεια. Δεν μπορούμε να είμαστε απομονωμένοι » κατέληξε.

«Ζητούσαμε συμφωνία πριν κλείσουν οι τράπεζες»

«Με τον Τσίπρα έπρεπε να συενργαστούμε για να περάσει η χώρα από κάβο και είναι προς τιμήν όλων ότι το κάναμε» σημείωσε αναφερόμενος στις πιέσεις που άσκησε στον πρώην πρωθυπουργό το Ποτάμι για να φέρει συμφωνία η κυβέρνηση. 

«Του έλεγα “φέρε μια συμφωνία να την υπογράψουμε“, αλλά του το λέγαμε πριν κλείσουν οι τράπεζες και φύγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα. Τότε θα είχαμε αποφύγει την οικονομική καταστροφή των τελευταίων τριών μηνών» τόνισε. 

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί αποκάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «πλουσιόπαιδο που μεγάλωσε στα σαλόνια των μεγαλοεργολάβων», είπε:

Δεν θεωρώ ότι κανένας πολιτικός αρχηγός είναι διαπλεκόμενος. Να μαλώνουμε για πολτικές θέσεις, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία επίθεση χωρίς να απαντάμε. Με αυτό τον τρόπο απάντησα σε υποννούμενα ΣΥΡΙΖΑίων που έλεγαν ότι στο Ποτάμι υπάρχουν διαπλεκόμενοι. 

«Πρώτη φορά στα σοβαρά»

Στις 21 του μήνα πρέπει να λάβουμε μεγάλες αποφάσεις, επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Να κοιτάξουμε την Παιδεία, να πατάξουμε την διαφθορά. Μικρό, ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Εργασία, δικαιοσύνη, παιδεία. Είδατε το ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού. Δεν μπορεί κανείς να κάνει καμία αρνητική παρατήρηση, κατέληξε.