«Άλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου και άλλο να φύγεις μόνο από το ευρώ» υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Ερωτηθείς γιατί οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι καλύτερες από αυτές της Λαϊκής Ενότητας, σχολίασε ότι είναι «η μέρα με τη νύχτα».

Τόνισε ότι είναι «διαφορετικό να πάρει την εξουσία ο λαός και από εκεί να αποδεσμευθεί από την Ε.Ε.» από το να πας μέσω «του καπιταλιστικού δρόμου, με τα μονοπώλια κυρίααρχα να φύγεις μόνο από το νόμισμα. Αυτό θα σημαίνει νέα μέτρα από τους εργαζόμενους».

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι «η άλλη πρόταση, όπως της ΛΑΕ και άλλων ευρωσκεπτικιστών δεν οδηγεί σε διέξοδο θα επιβάλει νέα σκληρά μέτρα».

Παράλληλα, δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, τόνισε. Μπορεί να διαγράψει και μονομερώς το χρέος, να αναπτύξει την οικονομία όπου όλοι θα έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά».

«Όχι στο διεφθαρμένο Δημόσιο»

Ερωτηθείς εάν το ΚΚΕ έχει ευθύνες για την κατάσταση του δημόσιου τομέα είπε ότι «έχουμε ζήσει να ζούμε σε έναν δημόσιο τομέα, σε έναν καπιταλιστικό δημόσιο τομέα που έχει δαφθαρεί και έχει σαπίσει, όχι μόνο γιατί είναι διογκωμένος, αλλά διότι είναι άμεσα συνυφασμένος με μια παράπλευρη εξουσία των επιχειρηματικών μονοπωλίων. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνικοποιημένη οικονομία».

Υπογράμμισε ακόμη τα κενά που υπάρχουν σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε νοσοκομεία. «Αν κοιτάξουμε τα νοσοκομεία σήμερα οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Λείπουν γιατροί και νοσηλευτές» τόνισε μεταξύ άλλων.

Να καταργηθεί το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε ερώτηση για τη θέση του ΚΚΕ για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είπε ότι «άλλα πολιτικά κόμματα ψήφισαν υπέρ του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια. Με την κατάσταση της δημόσιας Παιδείας, πολλές οικογένειες στρέφονται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι περισσότερες σχολές, τα φροντιστήρια ,αποτελούνται από αυτοαπασχολούμενους και με χίλιες δυσκολίες προσπαθούν να τις λειτουργήσουν. Πρέπει να καταργηθεί είναι άδικο μέτρο, στα πλαίσια μιας συνολικής αντίλησψης που έχουμε για μια δημόσια δωρεάν εκπαίδευση».

Και επανέλαβε, ερωτηθείς σχετικά ότι για το εάν έχουν ίδια θέση με τη ΛΑΕ ότι «η άποψη του κόμματος του κ. Λαφαζάνη οδηγεί ξανά, δυστυχώς, σε νέα μνημόνια σε νέα αντιλαϊκά μέτρα».

«Να μεταφερθούν άμεσα στις χώρες προορισμού οι πρόσφυγες»

«Θα πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας. «Σκέφτομαι ακόμα και παρέμβαση στην Πρωθυπουργό αλλά και στον Επίτροπο Αβραμόπουλο ώστε με πλοία ή πτήσεις τσάρτερ να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα».

«Η Ελλάδα έχει ανεργία 1,5 εκατ. Δεν είναι λύση να απασχοληθούν οι πρόσφυγες» είπε, ερωτηθείς σχετικά. «Οι γερμανοί βιομήχανοι ζήτησαν 500.000 εργάτες από την καγκελάριο Μέρκελ και έτσι θα ανοίξουν τα σύνορα ώστε να απασχοληθούν για ένα κομμάτι ψωμί».

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από εκείνους από όπου δημιουργήθηκε»

«Για το ΝΑΤΟ μπορώ να σας πω ότι μόνο δυστυχία και στα εθνικά θέματα έχουμε δει» είπε σχετικά με τις θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα των τζιχαντιστών και της Συρίας. «Σε αυτή τη λυκοσυμμαχία δεν έχουμε τίποτα καλό να δούμε. Να αναπτύξουμε σχέση με άλλες χώρες. Το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από εκείνους από όπου δημιουργήθηκε. Οι τζιχαντιστές είναι μία σημαντική δύναμη που εκφράζουν συγκεκριμένα οικονμικά και πολιτικά συμφέροντα» υπογράμμισε.

Και τόνισε:

Η Ρωσία είναι μία μεγάλη καπιταλιστική ιμπερισλιστική δύναμη, είναι αυταπάτη να λέμε ότι έχει σύνδεση με την Σοβιετική Ένωση. Είναι αυταπάτη να λέμε ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα χωρίς να ζητήσει σκληρά ανταλλάγματα.

 Ο Γλέζος είναι ηρωικό σύμβολο αλλά οι πολιτικές επιλογές κρίνονται

Ερωτηθείς για τον κ. Γλέζο ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ηρωικό σύμβολο, έναν άνθρωπο που κατέβασε την γερμανική σημαία, ωστόσο οι πολιτικές επιλογές του καθενός κρίνονται από τον λαό. 

 Για το ευρώ ή δραχμή έχω να πω: Η εξέλιξη με το μνημόνιο δεν άφηνε άλλη δυνατότητα, ξέραμε ότι θα φτάναμε σε τέτοιου τύπου συμφωνία εντός ευρώ με το οποίο είμαστε αντίθετοι χρόνια τώρα. Η άποψη για τη δραχμή οδηγεί σε χρεοκοπία. Η λύση είναι έξω από αυτά τα πλαίσια.

«Ο ελληνικός λαός τα δοκίμασε όλα, τα είδε όλα και εδώ υπάρχουν συγκυβερνώντες» είπε στην τελευταία του τοποθέτηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας τον ελληνικό λαό να σκεφτεί μια άλλη λύση, «τη λύση που προτείνει το ΚΚΕ».

Επίσης, τόνισε ότι κρατικές πρέπει να δημιουργηξθούν κρατικές μονάδες κτηνοτροφίας και στηλίτευσε το γεγονός ότι «ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι οικοδόμοι τη στιγμή που υπάρχουν ανάγκες σε υποδομές, οι κτηνοτρόφοι βουλιάζουν στη χρεοκοπία και την ίδια ώρα τα σούπερ μάρκετ έχουν γεμίσει με γάλα Ολλανδίας». 

«Να μη γυρίσουν στα παλιά κόμματα οι ψηφοφόροι»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνθηκε «σε όσους έφυγαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών και τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας μάταιες ελπίδες και τώρα απογοητευμένοι ψάχνουν να βρουν αποκούμπι. Να μη γυρίσουν στα παλιά κόμματα, να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ».

«Απευθυνόμαστε σε όσους είχαν ψηφίσει ΚΚΕ παλαιότερα και σταμάτησαν να το ψηφίζουν. Και να σκεφτούν τι έκαναν αυτά τα χρόνια τα κόμματα που ψήφισαν και που οδήγησαν οι επιλογές τους. Θα υπάρχει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, μία μνημονιακή κυβέρνηση που θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας

Δείτε πώς μετέδωσε το newpost το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στο Live Blogging