Του Τάσου Τσιφόρου 

Όποιος επικοινωνούσε, αρκετή ώρα μετά το χθεσινό debate, με το περιβάλλον του Ευάγγελου Μεϊμαράκη θα διαπίστωνε ότι το κεντρικό ζήτημα ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε, για άλλη μία φορά, ο Πάνος Καμμένος.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έκρυψε, και στην τηλεμαχία των αρχηγών, την οργή του για την προσπάθεια σπίλωσής του από τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, σημείο όπου η ένταση μεταξύ των δύο οδήγησε στην διάλυση των ήδη αμφισβητούμενων κανόνων του debate

Παρά την ένταση στο φινάλε, στο γαλάζιο επιτελείο δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της αναμέτρησης, καταλογίζοντας ουσιαστικά ηττοπάθεια στον κ. Τσίπρα τον οποίο χαρακτήριζαν ως απολογητικό και αμυντικό, «ως έναν πολιτικό που έχει ήδη αποδεχθεί την ήττα, μιλά ως αντιπολίτευση και, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να σκοράρει δεν τα κατάφερε». 

Οι γαλάζιοι, λοιπόν, θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνον δεν σκόραρε αλλά δέχτηκε και γκoλ από την πλευρά του Προέδρου της Ν.Δ. Η εκτίμηση μένει να αποδειχθεί, δημοσκοπικά και εν τέλει στην κάλπη. 

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, στη Συγγρού εκτιμούν ότι ο κ. Μεϊμαράκης ενίσχυσε, χθες, το προφίλ του καθώς εμφανίστηκε πρωθυπουργικός, σταθερός στις θέσεις του, μετρημένος στις εξαγγελίες του και, τελικά, γνώστης των ζητημάτων, όπως αποδείχθηκε με το εξειδικευμένο ερώτημα για το ενδεχόμενο ελληνικής εμπλοκής σε μία επέμβαση στη Συρία. 

Στην ομάδα όσων βρέθηκαν δίπλα στον Πρόεδρο της ΝΔ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (Καραχάλιος, Αμπατζόγλου, Γαβρά) υπήρξε η εκτίμηση ότι ο κ. Μεϊμαράκης τελικά κατάφερε, παρά το θόρυβο της αντιπαράθεσης με τον Καμμένο, τόσο στον αρχικό κύκλο ερωτήσεων όσο και στην καταληκτική του τοποθέτηση να απευθυνθεί στο κοινό – στόχο ενόψει εκλογών, δηλαδή στους μετριοπαθείς, κεντρογενείς ψηφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που επιζητούν πολιτική σταθερότητα και επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και στις γυναίκες που αποτελούν το μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων της κάλπης, ειδικά με τις αναφορές του στην ανάγκη επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας αλλά και αυτής για τη δημιουργία πρότυπων σχολείων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. 

Υπογραμμίζουν, κυρίως, δε την αμεσότητα που είχε, για άλλη μία φορά, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εκπέμποντας αυτοπεποίθηση: Από την ταύτισή του με τους τηλεθεατές που νύσταζαν μπροστά στις οθόνες τους («τα κόμματα που δεν συμμετέχουν κερδίζουν ψήφους», ανέφερε) μέχρι το διακύβευμα της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας μετεκλογική, όπου πέραν της ταύτισης του κ. Τσίπρα με τις συνεχείς εκλογές και την αστάθεια σημείωσε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στην Κουμουνδούρου για να συζητήσει ρωτώντας το τέως Πρωθυπουργό: «έχεις χρόνο;».