Αυτοκριτική για τις διαπραγματευτικές κινήσεις της απερχόμενης κυβέρνησης έκανε σήμερα στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο κόκκινο» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για ''ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην διαπραγμάτευση'', ενώ πρόσθεσε ότι δεν απορρίπτει τη συζήτηση για το νόμισμα. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο:

Και εμείς και τα κινήματα κοιτάζαμε μόνο τι θα γίνει με τα μνημόνια και δεν βλέπαμε τι θα μπορούσαμε σε πολλούς τομείς να κάνουμε. Όταν όμως έχεις υποστεί ήττα, τότε χρειάζεται συζήτηση με ποιους στόχους και με ποια μέσα. Έτσι πρέπει να κάνουν οι αριστεροί άνθρωποι. 

Για τη ΛΑΕ και για την συζήτηση για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα είπε: 

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που πήγαν στη ΛΑΕ, ας σκεφθούν εάν τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αριστερά μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Δεν είναι αυτή η λύση, διότι δεν είναι καν η απάντηση στο σωστό ερώτημα. Δεν απορρίπτω τη συζήτηση και για το νόμισμα, αυτή όμως θα πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης για τη στρατηγική της Αριστεράς.

Σε σχεση με την στάση των δανειστών υπογράμμισε:

Υπήρχε σε μεγάλο μέρος των πιστωτών η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπρεπε να πετύχει, να μη χαλάσει ο Τσίπρας τη μανέστρα. Είναι αμείλικτη η λογική των θεσμών. Έχουν κάνει πολλές φορές αυτήν τη δουλειά, ξέρουν πού θέλουν να φθάσουν και τι θα κάνουν για αυτό.

Ο ιδιος, τόνισε, ωστόσο ότι αυτό που έχει σημασία για την κυβέρνηση της αριστεράς είναι «να αφήσει τα αποτυπώματά της» – όπως οι μεταρρυθμίσεις που έκανε «στις φυλακές, στη Δικαιοσύνη», και συμπλήρωσε πως αυτές οι αλλαγές δεν θα είχαν γίνει αν η κυβέρνηση είχε έρθει σε ρήξη με τους δανειστές στις 20 Φεβρουαρίου.

Σημείωσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απώλεσε κάποιο «ηθικό πλεονέκτημα» με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου.

Μπορεί κάποιοι να μας κατηγορήσουν ότι ήμασταν αγαθοί και δεν υπολογίσαμε σωστά τους συσχετισμούς, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθειά μας. 

Για το Grexit και το σχέδιο Σόιμπλε συμπλήρωσε:
 

Όταν σκεφτόμασταν τον σχεδιασμό των διαπραγματεύσεων, δεν είχαμε υπολογίσει σωστά ότι ένα μέρος των αντιπάλων μας είχε το Grexit ως πρωταρχικό στόχο. Ο Σόιμπλε νομίζω ότι πραγματικά πίστευε πως η Ελλάδα δεν είχε χώρο στην Ευρωζώνη.