Η πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο και ενδέχεται να διαρκέσει, καθώς μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές για τροποποιήσεις στο νέο πρόγραμμα, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ που μετέχει στην προετοιμασία της συνόδου του Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις, είπε ο ίδιος αξιωματούχος, ίσως αποδειχθούν απαραίτητες, λόγω των αλλαγών στα οικονομικά δεδομένα και τις προβλέψεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις προετοιμασίες για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στην άτυπη σύνοδο που θα έχουν το Σάββατο στο Λουξεμβούργο.

«Γίνονται εκλογές στην Ελλάδα. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα» είπε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

«Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Μετά την αξιολόγηση θα πρέπει να συζητήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, επειδή υπάρχει ομοφωνία ότι το χρέος είναι υπερβολικά υψηλό. Πώς θα το αναδιαρθρώσουμε; Υπάρχει διάσταση απόψεων», είπε ο Γκραμένια σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο υπουργός αποσαφήνισε ότι στις συνομιλίες για την αναδιάρθρωση θα αποκλειστεί η πιθανότητα μιας διαγραφής των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα με τα δύο πρώτα προγράμματα από τις χώρες της ευρωζώνης και ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 196,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παράτασης της περιόδου χάριτος ή με την καθυστέρηση των πληρωμών (...) και να αποφευχθεί ένα ονομαστικό κούρεμα», πρόσθεσε.