«Ζητάμε δύο παραπάνω βουλευτές από αυτούς που μας έδωσε ο λαός το Γενάρη, να μην έχουμε ανάγκη τα δεκανίκια τους, να μην είμαστε όμηροι τους» δήλωσε, χθες, από τα Γιάννενα, ο Αλέξης Τσίπρας. Με τον τρόπο αυτό, επανέφερε στον (προεκλογικό) πολιτικό διάλογο το αίτημα για αυτοδυναμία.  

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιους ακριβώς εννοούσε όταν μιλούσε για «δεκανίκια». Τον Πάνο Καμμένο ο οποίος- κατά δήλωση του ίδιου του κ. Τσίπρα, αποτελεί την προτιμότερη λύση για συνεργασία σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου της αυτοδυναμίας; Ή μήπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, κόμματα που εμφανίζονται ως πιθανότερα να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν οι ΑΝΕΛ αποτύχουν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, να περάσουν τον πήχη του 3% ώστε να βρεθούν στη Βουλή;  

Ορισμένοι σκέφτονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ενοχλημένος από τις αποστάσεις που παίρνει τις τελευταίες μέρες ο Π. Καμμένος, εννοεί (μάλλον) τους ΑΝΕΛ. Ωστόσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι η συνεργασία τους στη Βουλή ήταν υποδειγματική. Παράλληλα εκφράζουν κατανόηση για την αποστασιοποίηση, λέγοντας ότι παραμονές των εκλογών είναι υποχρεωμένος (ο Καμμένος) να απευθυνθεί και στο δικό του ακροατήριο ή να επιχειρήσει να διευρύνει την εκλογική του δεξαμενή.  

Το πιθανότερο είναι, ο Αλέξης Τσίπρας, να εννοούσε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, κόμματα για τα οποία, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει διάπλατα παράθυρο συνεργασίας.  

Σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, το ενδεχόμενο συνεργασίας το έχει ανοίξει και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, ζητώντας όμως να απαλλαγεί από τα «βαρίδια» και φωτογραφίζοντας τον Ευ. Βενιζέλο. Όλοι όμως στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι είναι ιδιαιτέρως δύσκολο- για να μην πούμε αδύνατο, η Φώφη Γεννηματά να εκπαραθυρώσει τον Βενιζέλο προκειμένου να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως αυτό να έκανε τον  Τσίπρα να προσθέσει και το περί «ομηρίας». Δεν είναι δα μυστικό το πόσο «αγαπάει» τον Τσίπρα ο Βενιζέλος… Τόσο που να περιμένει πως και πώς να του κάνει τη ζωή… κόλαση. 

Το Ποτάμι είναι (για τον ΣΥΡΙΖΑ) πιο ειδική περίπτωση. Άλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να απεμπολήσει τις μνημονιακές του απόψεις και άλλοι αποκλείουν εντελώς το ενδεχόμενο συνεργασίας. Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο Σταύρος Θεοδωράκης δείχνει ότι αποτελεί τον πιο ζόρικο συνεργάτη. Αυτόν που θα βάλει δύσκολα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει τις περισσότερες απαιτήσεις.
Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ ο Α. Τσίπρας την απέκλεισε για άλλη μια φορά. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία…