«Κρας τεστ» για την ίδια την Ευρώπη αποτελεί η διαχείριση του μεταναστευτικού, τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Βραχυπρόθεσμα, ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε την πίεση στις χώρες που πλήττονται από τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Για αυτό το νέο σύστημα είναι προς όφελος όχι μόνο του συνόλου της ΕΕ, αλλά ιδιαίτερα προς το συμφέρον της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία θα έπρεπε να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία», δηλώνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Απορρίπτει ωστόσο τις εισηγήσεις, όπως αυτή του αυστριακού Καγκελάριου Χανς Βέρνερ Φάιμαν, που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των κρατών μελών με την συμμετοχή στο σύστημα αναγκαστικής κατανομής των προσφύγων.

«Το θέμα δεν είναι να απειλήσεις με μαστίγιο, αλλά να δελεάσεις με καρότο», αντιτείνει χαρακτηριστικά ο επίτροπος και προσθέτει ότι δεν υπάρχει λόγος να περικοπεί η ευρωπαϊκή βοήθεια: 

Θέλουμε να στηρίξουμε τα κράτη μέλη και όχι να τα τιμωρήσουμε. Ο διάλογος με τα κράτη μέλη για την προσφυγική κρίση θα πρέπει να γίνεται σε κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίζω ότι στο τέλος θα πειστούν όλοι».

Κληθείς να εκτιμήσει πόσο θα διαρκέσει η προσφυγική κρίση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει: 

Θα διαρκέσει όσο η γειτονιά μας εξακολουθεί να φλέγεται. Επειδή η κατάσταση στην Συρία και στην Λιβύη μάλλον θα επιδεινωθεί, περιμένω ότι θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους υψηλούς αριθμούς προσφύγων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Ερωτώμενος αν η θερμή υποδοχή των προσφύγων από τους Γερμανούς έχει αλλάξει κάπως την εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σημειώνει ότι ως Έλληνας πολίτης μπορεί να πει ότι η απόφαση της Γερμανίας να δεχθεί τους πρόσφυγες υπό πολιτικό διωγμό, αποτελεί ισχυρό δείγμα εφαρμοσμένης αλληλεγγύης. «Μπορώ μόνο να επαινέσω αυτή τη γενναία απόφαση. Η Γερμανία έδειξε με αυτόν τον τρόπο τον σωστό δρόμο και σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, η Γερμανία κατέστησε σαφές ποια θέση λαμβάνει η χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια - ήταν μια απόφαση στο πνεύμα της Ευρώπης», προσθέτει.

Ο επίτροπος εξηγεί ακόμη με ποιο σκεπτικό θα συμπεριληφθεί στις λίστες με τις ασφαλείς χώρες η Τουρκία, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι στη χώρα επικρατούν συνθήκες που θυμίζουν εμφύλια διαμάχη: 

Η Τουρκία κατατάσσεται, βάσει της νομικής της κατάστασης, ως ασφαλής χώρα προέλευσης. Η Τουρκία έλαβε από την Ε.Ε. το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας διότι πληρούσε τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγη, δηλαδή π.χ. για μια λειτουργούσα δημοκρατία, διαδικασίες κράτους δικαίου και προστασία των μειονοτήτων. Στην νομική βάση, οι χώρες με καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. θεωρούνται ασφαλείς. Η διαδικασία για την σχεδιαζόμενη λίστα ασφαλών χωρών προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει όμως και ότι χώρες μπορούν να διαγραφούν προσωρινά από την λίστα, αν δεν πληρούνται οι όροι. Και η πρόοδος των χωρών με προοπτική ένταξης αξιολογείται κάθε χρόνο εκ νέου από την Επιτροπή. Για να το πούμε ξεκάθαρα: εάν μια χώρα κατατάσσεται ως ασφαλής χώρα προέλευσης, αυτό δεν αποκλείει ότι άνθρωποι από αυτή τη χώρα μπορούν να υποβάλουν μια ατομική αίτηση χορήγησης ασύλου. Η νέα ρύθμιση έχει ως σκεπτικό απλώς την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.